Average and Round Up: Practice Questions Competitive Exams

  1. Ginger over the course of an average work-week wanted to see how much she spent on lunch daily. On Monday and Thursday, she spent $5.43 total. On Tuesday and Wednesday, she spent $3.54 on each day. On Friday, she spent $7.89 on lunch. What was her average daily cost?

    1. $3.19

    2. $3.75

    3. $3.90

    4. $4.08

    5. $4.23

    Answer: d

  2. What is 1230.932567 rounded to the nearest hundredths place?

    1. 1200

    2. 1230.9326

    3. 1230.93

    4. 1230

    5. 1230.933

    Answer: c

  3. Subtract the following numbers rounded to the nearest tenths place. 134.679, 45.548 and 67.8807

    1. 21.3

    2. 21.25

    3. -58.97

    4. -59.0

    5. 1

    Answer: a

  4. What is the absolute value of-9?

    1. -9

    2. 9

    3. 0

    4. -1

    5. 1

    Answer: b

  5. What is the median of the following list of numbers? 4, 5, 7, 9, 10, 12

    1. 6

    2. 7.5

    3. 7.8

    4. 8

    5. 9

    Answer: d

  6. What is the mathematical average of the number of weeks in a year, seasons in a year, and the number of days in January?

    1. 36

    2. 33

    3. 32

    4. 31

    5. 29

    Answer: e

  7. In a college, some courses contribute more towards an overall GPA than other courses. For example, a science class is worth 4 points; mathematics is worth 3 points; history is worth 2 points; and English is worth 3 points. The values of the grade letters are as follows, A = 4, B = 3, C = 2, D = 1, F = 0. What is the GPA of a student who made a C in Trigonometry, a B in American History, an A in Botany, and a B in Microbiology?

    1. 2.59

    2. 2.86

    3. 3.08

    4. 3.33

    5. 3.67

    Answer: c

  8. Over the course of a week, Fred spent $28.49 on lunch. What was the average cost per day?

    1. $4.07

    2. $3.57

    3. $6.51

    4. $2.93

    5. $5.41

    Answer: a

  9. A roast was cooked at 325° F in the oven for 4 hours. The internal temperature rose from 32° F to 145° F. What was the average rise in temperature per hour?

    1. 20.2° F/hr

    2. 28.25° F/hr

    3. 32.03° F/hr

    4. 37° F/hr

    5. 37.29° F/hr

    Answer: b

  10. In the number 743.25 which digit represents the tenths space?

    1. 2

    2. 3

    3. 4

    4. 5

    5. 6

    Answer: a