Basic Algebra: Practice Questions Competitive Exams

  1. The sales price of a car is $12, 590, which is 20% off the original price. What is the original price?

    1. $14, 310.40

    2. $14, 990.90

    3. $15, 290.70

    4. $15, 737.50

    5. $16, 935.80

    Answer: d

  2. Solve the following equation for A: 2A/3 = 8 + 4A

    1. -2.4

    2. 2.4

    3. 1.3

    4. -1.3

    5. 0

    Answer: a

  3. If Lee is 6 years older than her sister, Sue, and John is 5 years older than Lee, and the total of their ages is 41. Then how old is Sue?

    1. 8

    2. 10

    3. 14

    4. 19

    5. 21

    Answer: a

  4. Alita wants to invest $4, 000 at 6% simple interest rate for 5 years. How much interest will he receive?

    1. $240

    2. $480

    3. $720

    4. $960

    5. $1, 200

    Answer: e

  5. Jim is able to sell a hand-carved statue for $670 which was a 35% profit over his cost. How much did the statue originally cost him?

    1. $496.30

    2. $512.40

    3. $555.40

    4. $574.90

    5. $588.20

    Answer: a

  6. The city council has decided to add a 0.3% tax on motel and hotel rooms. If a traveler spends the night in a motel room that costs $55 before taxes, how much will the city receive in taxes from him?

    1. 10 cents

    2. 11 cents

    3. 15 cents

    4. 17 cents

    5. 21 cents

    Answer: d

  7. If Lily can type a page in p minutes, what piece of the page can she do in 5 minutes?

    1. 5/p

    2. p − 5

    3. p + 5

    4. p/5

    5. 1 − p + 5

    Answer: a

  8. If Larry can paint a house in 4 hours, and John can paint the same house in 6 hour, how long will it take for both of them to paint the house together?

    1. 2 hours and 24 minutes

    2. 3 hours and 12 minutes

    3. 3 hours and 44 minutes

    4. 4 hours and 10 minutes

    5. 4 hours and 33 minutes

    Answer: a

  9. Employees of a discount appliance store receive an additional 20% off of the lowest price on an item. If an employee purchases a dishwasher during a 15% off sale, how much will he pay if the dishwasher originally cost $450?

    1. $280.90

    2. $287

    3. $292.50

    4. $306

    5. $333.89

    Answer: d

  10. A student receives his grade report from a local community college, but the GPA is smudged. He took the following classes: a 2 hour credit art, a 3 hour credit history, a 4 hour credit science course, a 3 hour credit mathematics course, and a 1 hour science lab. He received a B in the art class, an A in the history class, a C in the science class, a B in the mathematics class, and an A in the science lab. What was his GPA if the letter grades are based on a 4 point scale (A = 4, B = 3, C = 2, D = 1, F = 0)?

    1. 2.7

    2. 2.8

    3. 3.0

    4. 3.1

    5. 3.2

    Answer: c

  11. Ben arrived at work at 8: 15 A. M. And left work at 10: 30 P. M. If Ben gets paid by the hour at a rate of $10 and time and ½ for any hours worked over 8 in a day. How much did Ben get paid?

    1. $120.25

    2. $160.75

    3. $173.75

    4. $180

    5. $182.50

    Answer: c

  12. Lily worked 22 hours this week and made $132. If she works 15 hours next week at the same pay rate, how much will she make?

    1. $57

    2. $90

    3. $104

    4. $112

    5. $122

    Answer: b

  13. If 8x + 5x + 2x + 4x = 114, the 5x + 3 =

    1. 12

    2. 25

    3. 33

    4. 47

    5. 86

    Answer: c

  14. You need to purchase a textbook for MBA school. The book cost $80.00, and the sales tax where you are purchasing the book is 8.25%. You have $100. How much change will you receive back?

    1. $5.20

    2. $7.35

    3. $13.40

    4. $19.95

    5. $21.25

    Answer: c

  15. You purchase a car making a down payment of $3, 000 and 6 monthly payments of $225. How much have you paid so far for the car?

    1. $3225

    2. $4350

    3. $5375

    4. $6550

    5. $6398

    Answer: b

  16. Grace has 16 apples in her pocket. She has 8 red ones, 4 green ones, and 4 blue ones. What is the minimum number of apples she must take out of her pocket to ensure that she has one of each color?

    1. 4

    2. 8

    3. 12

    4. 13

    5. 16

    Answer: d

  17. If r = 5 z then 15 z = 3 y, then r =

    1. y

    2. 2 y

    3. 5 y

    4. 10 y

    5. 15 y

    Answer: a

  18. If 300 apples cost you x dollars. How many apples can you purchase for 50 cents at the same rate?

    1. N/A

    2. 150x

    3. 6x

    4. N/A

    5. 1500x

    Answer: a

  19. Your supervisor instructs you to purchase 240 pens and 6 staplers for the nurse's station. Pens are purchase in sets of 6 for $2.35 per pack. Staplers are sold in sets of 2 for 12.95. How much will purchasing these products cost?

    1. $132.85

    2. $145.75

    3. $162.90

    4. $225.25

    5. $226.75

    Answer: a

  20. If y = 3, then y3 (y3 − y) =

    1. 300

    2. 459

    3. 648

    4. 999

    5. 1099

    Answer: c