Estimation and Sequence: Practice Questions Competitive Exams

  1. Which of the following is not a whole number followed by its square?

    1. 1, 1

    2. 6, 36

    3. 8, 64

    4. 10, 100

    5. 11, 144

    Answer: e

  2. A nurse has to record her temperatures in Celsius but her thermometer reads Fahrenheit. A patient's temperature is 100.7° F. What is the temperature in° C?

    1. 32° C

    2. 36.5° C

    3. 38.2° C

    4. 213.3° C

    5. 223.7° C

    Answer: c

  3. Art realized that he had 2 more quarters than he had originally thought in his pocket. If all of the change in his pocket is quarters and it totals to $8.75, how many quarters did he originally think were in his pocket?

    1. 27

    2. 29

    3. 31

    4. 33

    5. 35

    Answer: d

  4. There are 12 more apples than oranges in a basket of 36 apples and oranges. How many apples are in the basket?

    1. 12

    2. 15

    3. 24

    4. 28

    5. 36

    Answer: c

  5. Which of the following correctly identifies 4 consecutive odd integers where the sum of the middle two integers is equal to 24?

    1. 5, 7, 9, 11

    2. 7, 9, 11, 13

    3. 9, 11, 13, 15

    4. 11, 13, 15, 17

    5. 13, 15, 17, 19

    Answer: c

  6. What is the next number in the sequence? 6, 12, 24, 48, ___

    1. 72

    2. 96

    3. 108

    4. 112

    5. 124

    Answer: b

  7. Which of the following numbers could be described in the following way: An integer that is a natural, rational and whole number?

    1. 0

    2. 1

    3. 2.33

    4. -3

    5. none of the above

    Answer: b

  8. What is the next number in the following pattern? 1, ½ ¼ ⅛ ___

    1. 1/12

    2. 1/14

    3. 1/15

    4. 1/16

    Answer: e

  9. Of the following units, which would be most likely to measure the amount of sugar needed in a recipe for 2 dozen cookies

    1. degrees Celsius

    2. milliliters

    3. quarts

    4. kilograms

    5. cups

    Answer: e