Competitive Exams: Numerical Aptitude Questions (Practice-Test 1 of 12)

  • Previous
  1. Let R = qs-4. When s = 8, R = 16. When s = 10, R is equal to

    1. 11

    2. 14

    3. 20

    4. 21

    Answer: d

  2. If 272/3 × 81-½ = 3x, the value of x is

    1. -1

    2. 0

    3. 1

    4. 2

    Answer: b

  3. 0.333 × 0.444 is equal to

    1. 0.148148148

    2. 0.777

    3. 0.121212

    4. 1.333

    Answer: a

  4. A car covers a distance of 715 km at a constant speed. If the speed of the car would have been 10 km/hr more, then it would have taken 2 hours less to cover the same distance. What is the original speed of the car?

    1. 45 km/hr

    2. 50 km/hr

    3. 55 km/hr

    4. 65 km/hr

    Answer: c

  5. On converting the following base-2 numeral in base ten, 1101101, we get

    1. 96

    2. 104

    3. 108

    4. 109

    Answer: d

  6. The number of prime factors of 610 × 717 × 5527

    1. 54

    2. 64

    3. 81

    4. 91

    Answer: d

  7. A train crosses a pole in 15 seconds, while it crosses 100 meter long platform in 25 seconds. The length of the train is-

    1. 125m

    2. 135 m

    3. 159 m

    4. 175 m

    Answer: c

  8. Two taps A and B can fill a tank in 12 minutes and 15 minutes respectively. If both the taps are opened simultaneously and the tap A is closed after 3 minutes, then how much more time will it take to fill the tank by tap B?

    1. 7 min & 15 sec

    2. 7 min & 45 sec

    3. 8 min & 5 sec

    4. 8 min & 15 sec

    Answer: d

  9. The milk and water in two vessels A and B are in the ratio 4: 3 and 2: 3 respectively. In what ratio, the liquids be mixed in both the vessels so that the new liquid contains half milk and half water?

    1. 7: 5

    2. 1: 2

    3. 2: 1

    4. 6: 5

    Answer: a