Competitive Exams: Numerical Aptitude Questions (Practice-Test 2 of 12)

  1. A person covered some distance in 12 hours. He covered half the distance by rail@75 km per hour and the rest by car@45 km/hr. The total distance covered by him was

    1. 450 km

    2. 675 km

    3. 337.5 km

    4. 1350 km

    Answer: b

  2. A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C in such a way that 3 times A's share, 4 times B's share and 7 times C's share are all equal. The share of C is

    1. Rs. 84

    2. Rs. 147

    3. Rs. 196

    4. Rs. 240

    Answer: a

  3. A and B entered into a partnership investing Rs. 12000 and Rs. 9000 respectively. After 3 months C also joined them with a capital of Rs. 15000. The share of C in the half yearly profit of Rs. 9500 is

    1. Rs. 3500

    2. Rs. 3000

    3. Rs. 2500

    4. Rs. 4000

    Answer: c

  4. The ratio of income of A and B is 5: 4 and their expenditure is as 3: 2. If at the end of the year, each saves Rs. 800, then the income of A is

    1. Rs. 1700

    2. Rs. 1800

    3. Rs. 2000

    4. Rs. 2200

    Answer: c

  5. A and B can together finish a work in 30 days. They worked at it for 10 days together and then B left. The remaining work was done by A alone in 30 more days. B alone can finish the work in

    1. 48 days

    2. 60 days

    3. 75 days

    4. 90 days

    Answer: d

  6. The ratio between the curved surface area and the total surface area of a right circular cylinder is 1: 2. If the total surface is 616 sq. Cm, the volume of the cylinder is

    1. 1848 cm3

    2. 1232 cm3

    3. 1078 cm3

    4. 980 cm3

    Answer: c

  7. A circular wire of radius 42 cm is cut and bent in the form of a rectangle whose sides are in the ratio of 6: 5. The smaller side of the rectangle is

    1. 30 cm

    2. 60 cm

    3. 72 cm

    4. 108 cm

    Answer: b

  8. A man walking at the rate of 6km per hour crosses a square field diagonally in 9 seconds. The area of the field is-

    1. 125 sq. Cm

    2. 112.5 sq. Cm

    3. 110 sq. Cm

    4. 100? 2 sq. m

    Answer: b

  9. A rectangular carpet has an area of 240 sq. Cm. If its diagonal and the longer side are together equal to five times the shorter side, the length of the carpet is-

    1. 10 cm

    2. 24 cm

    3. 26 cm

    4. 27.5 cm

    Answer: b

  10. The ratio of 435: 25 is same as

    1. 4: 1

    2. 2: 1

    3. 7: 5

    4. 7: 10

    Answer: a