Competitive Exams: Numerical Aptitude Questions (Practice-Test 4 of 12)

  1. The difference between the place values of 7 in the numeral 574873 is

    1. 69930

    2. 59930

    3. 96390

    4. 69305

    5. None of these

    Answer: a

  2. (387 * 387 + 114 * 114 + 2 * 387 * 114) = (?)

    1. 250001

    2. 251001

    3. 260110

    4. 261001

    5. None of these

    Answer: b

  3. A trader has three types of oils: 400 litres and 465 litres, respectively. If he wants to fill them separately in tins of equal capacity, what is the least number so tins required?

    1. 42

    2. 21

    3. 7

    4. 84

    5. None of these

    Answer: a

  4. The length and breadth of a room are 13m and 7.5m, respectively. The floor of the room is to be paved with square tiles of uniform size. Determine the length of the largest possible size of the tile.

    1. 1.0 m

    2. 0.5 m

    3. 1.5 m

    4. 5.0

    5. 6.0

    Answer: b

  5. If the unit digit in the product (459 * 46 * 28? * 484) is 2, the digit in place of? is

    1. 3

    2. 5

    3. 7

    4. 8

    5. None of these

    Answer: c

  6. Which one of the following numbers is not a square of any natural number?

    1. 17956

    2. 18225

    3. 53361

    4. 63592

    5. None of these

    Answer: d

  7. A third of Vinod's marks in mathematics exceeds a half of his marks in social studies by 30. If he got 240 marks in the two subjects together, how many marks did he get in social studies?

    1. 40

    2. 60

    3. 80

    4. 90

    5. None of these

    Answer: d

  8. A class starts at 10 a. m. And lasts till 1.27 p. m. Four periods are held during this interval. After every period, 5 minutes are given free to the students. The exact duration of each period is

    1. 42 minutes

    2. 48 minutes

    3. 51 minutes

    4. 53 minutes

    5. None of these

    Answer: b

  9. If (64) 2- (36) 2 = 20z, the value of z is

    1. 70

    2. 180

    3. 120

    4. 50

    5. None of these

    Answer: d

  10. What number should replace both the asterisks in (?/21 *?/189) = 1?

    1. 21

    2. 63

    3. 147

    4. 3969

    5. 4968

    Answer: b