Competitive Exams: Numerical Aptitude Questions (Practice-Test 5 of 12)

  1. Which one of the following fractions is the smallest?

    1. 13/16

    2. 15/19

    3. 17/21

    4. None of these

    Answer: b

  2. If the difference between the 4/5th part and 1/3rd part of a number is 4 what is the number?

    1. 60

    2. 100

    3. 80

    4. 120

    5. None of these

    Answer: d

  3. If x and y are + ive integers such that (3x + 7y) is a multiple of 11, then which of the following will also be divisible by 11?

    1. 4x + 6y

    2. x + y + 4

    3. 9x + 4y

    4. 4x − 9y

    5. None of these

    Answer: b

  4. If x and y are the two digits of the number 653 xy such that this number is divisible by so, then x + y is equal to

    1. 2

    2. 3

    3. 4

    4. 6

    5. None of these

    Answer: d

  5. What is the smallest number by which 3600 be divided to make it a perfect cube?

    1. 9

    2. 50

    3. 300

    4. 450

    5. 500

    Answer: d

  6. What may be substracted from 39468 to make it perfect square?

    1. 192

    2. 264 (dc) 246 (d) 280 (e) None of these

    Answer: b

  7. 1399 * 1399 =?

    1. 1687401

    2. 1901541

    3. 1943211

    4. 1957201

    5. None of these

    Answer: d

  8. The product of two numbers is y/x. IF one of the numbers is x/y2, then the other one is

    1. y3/x2

    2. y2/x3

    3. x2/y

    4. x/y2

    5. x2/y2

    Answer: a

  9. Mukesh has twice as much money as Sohan and Sohan has 50% more money than what Pankaj has. If the average money with them is Rs. 110, then Mukesh has

    1. Rs. 55

    2. Rs. 60

    3. Rs. 90

    4. Rs. 180

    5. Rs. 200

    Answer: d

  10. A cricketer has a certain average for 9 innings. In the tenth inning, he scores 100 runs, thereby increasing his average by 8 runs. His new average is

    1. 20 runs

    2. 24 runs

    3. 28 runs

    4. 32 runs

    5. None of these

    Answer: c