Competitive Exams: Numerical Aptitude Questions (Practice-Test 6 of 12)

  1. A number when divided by 296 gives a remainder 75. What will be the remainder when the same number is divided by 37?

    1. 3

    2. 5

    3. 1

    4. 6

    5. 8

    Answer: c

  2. What will be the sum of all odd numbers between 30 and 50?

    1. 625

    2. 400

    3. 225

    4. 500

    5. 600

    Answer: b

  3. In an election between two candidates, a candidate who gets 40 percent of total votes is defeated by 15000 votes. The number of votes polled by the winning candidate is

    1. 6000

    2. 10000

    3. 22500

    4. 45000

    5. 10% increase

    Answer: d

  4. The population of a town increases by 15 percent annually. If its population was 8000 in 1995, what would it be in 1997?

    1. 9200

    2. 10400

    3. 9600

    4. 10580

    5. None of these

    Answer: d

  5. What will be the sum of all the even numbers between 1 and 60?

    1. 870

    2. 960

    3. 840

    4. 720

    5. None of these

    Answer: a

  6. Find the largest number of five digits which is divisible by 17.

    1. 99999

    2. 99960

    3. 99994

    4. 10013

    5. 10014

    Answer: c

  7. A sum of money was divided between A, B and C, such that when A gets Re 1 then B gets 65 paise and C gets 40 paise. If C's share be Rs. 40 then what is that sum of money?

    1. Rs. 82

    2. Rs. 126.15

    3. Rs. 105

    4. Rs. 205

    5. Rs. 305

    Answer: d

  8. Marks obtained by Komal in English are equal to 1/3rd of marks obtained by her in Music. Total marks obtained by her in both the subjects is 160. How many marks did she secure in Music?

    1. 120

    2. 60

    3. 30

    4. 90

    5. 100

    Answer: a

  9. How many numbers up to three digits are divisible by 19?

    1. 48

    2. 47

    3. 25

    4. 52

    5. 54

    Answer: d

  10. What is the largest prime number by which 871 is exactly divisible?

    1. 13

    2. 1

    3. 67

    4. 871

    5. None of these

    Answer: c