Competitive Exams: Sociology MCQs (Practice-Test 92 of 95)

  1. Which one of the following defines sequential migration?

    1. A body of migrants having common area of origin and common area of destination

    2. Children and wives migrate to follow their parents and husbands

    3. Migration of population from subsistence sectors to capitalist sectors of economy

    4. Migration of population after severe political disturbances or natural calamities

    Answer: c

  2. Which one of the following is the main cause of the fact that a sizeable section of the population remains below poverty line in India?

    1. Socio-political disturbances exert pressure on overall social-economic development

    2. Population grows at a faster rate than the rate of capital formation

    3. Country's economy is basically dependent on agriculture

    4. The ratio of workers to total population is considerably low

    Answer: b

  3. The long-term objective of the Indian National Population Policy is to stabilize population by the year

    1. 2010

    2. 2055

    3. 2035

    4. 2045

    Answer: d

  4. Match List I (Theories) with List II (Thinkers) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Theories) List-II (Thinkers)
    1. Historical materialism

    2. Circulation of elite

    3. Survival of the fittest

    4. Definite, coherent and heterogenous

    1. Pareto

    2. Marx

    3. Spencer

    4. Darwin

    5. Malthus

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 5
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 5
      • 3

    Answer: b

  5. The principle that it is functionally necessary for power to come eventually into the hands of a small group of people is known as

    1. Iron law of oligarchy

    2. Circulation of elites

    3. Fascism

    4. Democracy

    Answer: a

  6. Consider the following statements: Centralisation of authority goes hand in hand with

    1. acephalous society.

    2. division of labour in society.

    3. rationalisation of social life.

    4. rule-based system.

    Which of these statements are correct?

    1. 1 and 4

    2. 1 and 2

    3. 1, 2 and 3

    4. 2, 3 and 4

    Answer: d

  7. A tribal chief enjoys

    1. Rational-legal authority

    2. Charismatic authority

    3. Traditional authority

    4. Magical authority

    Answer: c

  8. Man, for the first time ecame tool maker during the

    1. Palaeolithic age

    2. Mesolithic age

    3. Chalcolithic age

    4. Neolithic age

    Answer: a

  9. Which one of the following is an integration of matter and concomitant dissipation of motion, during which matter passes from a definite coherent homogeneity to an indefinite incoherent heterogeneity?

    1. Development

    2. Evolution

    3. Growth

    4. Progress

    Answer: b

  10. Auguste Comte maintained that human knowledge passed through three major stages, which are: Positive, metaphysical, theological. Identify the correct order of their emergence using the codes given below:

    1. Theological, Metaphysical, Positive

    2. Metaphysical, Theological, Positive

    3. Theological, Positive, Metaphysical

    4. Positive, Theological, Metaphysical

    Answer: a

  11. Consider the following statements about culture:

    1. Each culture is holistic.

    2. Culture complex is the smallest unit of culture.

    3. Culture is shared by the members of a given group.

    4. Physical and biological features of people are determined by culture.

    Which of these statements are correct?

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1 and 3

    4. 2 and 4

    Answer: c

  12. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I List-II
    1. Edward B Tyler

    2. Bronislaw Malinowski

    3. Leslie White

    4. David O Arnold

    1. Magic, Science and Religion

    2. The Science of Culture: A study of Man and Civilization

    3. The Sociology of Subcultures

    4. Primitive Culture

    5. The Human Mind

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 5
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 5
      • 3

    Answer: a

  13. According to Linton, which of the following classes of traits are found in a culture?

    1. Specialities, alternatives and configurations

    2. Universals, specialists and alternatives

    3. Configurations, universals and patterns

    4. Alternatives, patterns and configurations

    Answer: b

  14. When the members of a group have a belief that they are in some way superior to all who are members of other groups, it is a case of

    1. Ethnicity

    2. Ethnocentrism

    3. Ethnic group

    4. Ego-centrism

    Answer: b

  15. A peaceful co-existence of distinct ethnic groups in a society is called

    1. Integration

    2. Assimilation

    3. Amalgamation

    4. Cultural pluralism

    Answer: d