Competitive Exams: Sociology MCQs (Practice-Test 94 of 95)

  1. Match List I (Books) with List II (Authors) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Books) List-II (Authors)
    1. Social Structure

    2. The Golden Bough

    3. Origin of Civilisation

    4. The Mothers

    1. J G Frazer

    2. G P Mardock

    3. R Briffault

    4. J Lubbock

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: b

  2. Consider the following statements: A bureaucratic structure is marked by the following features:

    1. It is a hierarchical organisation.

    2. Applicable to large-scale organisation requiring specialisation.

    3. Individual accountability is lost in a bureaucratic organisation

    Which of these statements are correct?

    1. 1, 2 and 3

    2. 1 and 3

    3. 1 and 2

    4. 2 and 3

    Answer: c

  3. A group organized on the basis of the common ancestry of its members is called

    1. Primary group

    2. Secondary group

    3. In-group

    4. Descent group

    Answer: d

  4. The term ‘Couvade’ refers to a

    1. husband practising magic during the pregnancy period of his wife

    2. husband looking after the first child during the second delivery of his wife

    3. husband leading the life of an invalid during the post-delivery period of his wife

    4. husband leading the life of a priest performing rituals for safe delivery for his wife

    Answer: c

  5. Consider the following statements: In Indian kinship terminology, the terms referring to the ‘ego’ signify

    1. relationships of sibling's generation.

    2. relationships arising out of marriage.

    3. descent relationships between the preceding and succeeding generations.

    Which of these statements are correct?

    1. 1, 2 and 3

    2. 1 and 2

    3. 2 and 3

    4. 1 and 3

    Answer: a

  6. Match List I (Residence) with List II (Residing With) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Residence) List-II (Residing With)
    1. Uxorilocal residence

    2. Virilocal residence

    3. Avunculocal

    4. Bilocal residence

    1. Bride's maternal uncle

    2. Bridegroom's parents

    3. Bride's parents

    4. Bride's elder sister

    5. Bride's or bridegroom's relatives

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 5
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 5
      • 5
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 5

    Answer: d

  7. Which one of the following Acts removed the restriction on gotra marriage?

    1. The Hindu Marriage Validity Act, 1949

    2. The Special Marriage Act, 1954

    3. The Hindu Marriage Disabilities Removal Act, 1946

    4. The Hindu Marriage Act, 1955

    Answer: c

  8. Ultimogeniture is the rule whereby

    1. The first-born child succeeds to the estate of the father/mother

    2. the last-born child succeeds to the estate of the father/mother

    3. the surviving descendant takes over the family property

    4. the sons claim absolute rights over the family property excluding the daughters

    Answer: b

  9. The correct order of the main objectives of marriage in the traditional Hindu Society is

    1. Praja, Rati and Dharma

    2. Rati Dharma and Praja

    3. Dharma, Rati and Praja

    4. Dharma, Praja and Rati

    Answer: d