Statistics MCQs –Continuous Distributions Part 11

201. The diameters of oranges found in the orchard of an orange farm follow a normal distribution with a mean of 120mm and a standard deviation of 10mm. The farmer would like to select the largest 8% of oranges (those with the largest diameters) in order to be able to keep them for himself and his family to enjoy! What is the cut-off diameter in this case if oranges with the largest 8% of diameters are to be kept?

a. 132.8

b. 136.4

c. 128.4

d. 130.4

e. 134.1

Answer: E

202. The time until first failure of a brand of inkjet printers is normally distributed with a mean of 1500 hours and a standard deviation of 200 hours. Printers are to be sold with a guarantee. The manufacturer of the printers wants only 5% of printers to fail before the guarantee period is up. What number of hours should the guarantee period be set at so that only 5% of printers fail before this time?

a. 1171 hours

b. 1244 hours

c. 1205 hours

d. 1124 hours

e. 1089 hours

Answer: A

203. The time until first failure of a brand of inkjet printers is normally distributed with a mean of 1500 hours and a standard deviation of 200 hours. Printers are to be sold with a guarantee. The manufacturer of the printers wants only 10% of printers to fail before the guarantee period is up. What number of hours should the guarantee period be set at so that only 10% of printers fail before this time?

a. 1171 hours

b. 1244 hours

c. 1205 hours

d. 1124 hours

e. 1089 hours

Answer: B

204. The time until first failure of a brand of inkjet printers is normally distributed with a mean of 1500 hours and a standard deviation of 200 hours. Printers are to be sold with a guarantee. The manufacturer of the printers wants only 7% of printers to fail before the guarantee period is up. What number of hours should the guarantee period be set at so that only 7% of printers fail before this time?

a. 1171 hours

b. 1244 hours

c. 1205 hours

d. 1124 hours

e. 1089 hours

Answer: C

205. The time until first failure of a brand of inkjet printers is normally distributed with a mean of 1500 hours and a standard deviation of 200 hours. Printers are to be sold with a guarantee. The manufacturer of the printers wants only 3% of printers to fail before the guarantee period is up. What number of hours should the guarantee period be set at so that only 3% of printers fail before this time?

a. 1171 hours

b. 1244 hours

c. 1205 hours

d. 1124 hours

e. 1089 hours

Answer: D

206. The time until first failure of a brand of inkjet printers is normally distributed with a mean of 1500 hours and a standard deviation of 200 hours. Printers are to be sold with a guarantee. The manufacturer of the printers wants only 2% of printers to fail before the guarantee period is up. What number of hours should the guarantee period be set at so that only 2% of printers fail before this time?

a. 1171 hours

b. 1244 hours

c. 1205 hours

d. 1124 hours

e. 1089 hours

Answer: E

207. The starting annual salaries of newly qualified chartered accountants (CA’s) in South Africa follow a normal distribution with a mean of R180,000 and a standard deviation of R10,000. What is the minimum annual salary earned by the top 5% of newly qualified CA’s?

a. R196,449

b. R192,816

c. R190,364

d. R198,808

e. R203,263

Answer: A

208. The starting annual salaries of newly qualified chartered accountants (CA’s) in South Africa follow a normal distribution with a mean of R180,000 and a standard deviation of R10,000. What is the minimum annual salary earned by the top 10% of newly qualified CA’s?

a. R196,449

b. R192,816

c. R190,364

d. R198,808

e. R203,263

Answer: B

209. The starting annual salaries of newly qualified chartered accountants (CA’s) in South Africa follow a normal distribution with a mean of R180,000 and a standard deviation of R10,000. What is the minimum annual salary earned by the top 15% of newly qualified CA’s?

a. R196,449

b. R192,816

c. R190,364

d. R198,808

e. R203,263

Answer: C

210. The starting annual salaries of newly qualified chartered accountants (CA’s) in South Africa follow a normal distribution with a mean of R180,000 and a standard deviation of R10,000. What is the minimum annual salary earned by the top 3% of newly qualified CA’s?

a. R196,449

b. R192,816

c. R190,364

d. R198,808

e. R203,263

Answer: D

211. The starting annual salaries of newly qualified chartered accountants (CA’s) in South Africa follow a normal distribution with a mean of R180,000 and a standard deviation of R10,000. What is the minimum annual salary earned by the top 1% of newly qualified CA’s?

a. R196,449

b. R192,816

c. R190,364

d. R198,808

e. R203,263

Answer: E

212. The starting annual salaries of newly qualified chartered accountants (CA’s) in South Africa follow a normal distribution with a mean of R180,000 and a standard deviation of R10,000. What is the maximum annual salary earned by the 5% of newly qualified CA’s with the lowest salaries?

a. R163,551

b. R167,184

c. R169,636

d. R161,192

e. R156,737

Answer: A

213. The starting annual salaries of newly qualified chartered accountants (CA’s) in South Africa follow a normal distribution with a mean of R180,000 and a standard deviation of R10,000. What is the maximum annual salary earned by the 10% of newly qualified CA’s with the lowest salaries?

a. R163,551

b. R167,184

c. R169,636

d. R161,192

e. R156,737

Answer: B

214. The starting annual salaries of newly qualified chartered accountants (CA’s) in South Africa follow a normal distribution with a mean of R180,000 and a standard deviation of R10,000. What is the maximum annual salary earned by the 15% of newly qualified CA’s with the lowest salaries?

a. R163,551

b. R167,184

c. R169,636

d. R161,192

e. R156,737

Answer: C

215. The starting annual salaries of newly qualified chartered accountants (CA’s) in South Africa follow a normal distribution with a mean of R180,000 and a standard deviation of R10,000. What is the maximum annual salary earned by the 3% of newly qualified CA’s with the lowest salaries?

a. R163,551

b. R167,184

c. R169,636

d. R161,192

e. R156,737

Answer: D

216. The starting annual salaries of newly qualified chartered accountants (CA’s) in South Africa follow a normal distribution with a mean of R180,000 and a standard deviation of R10,000. What is the maximum annual salary earned by the 1% of newly qualified CA’s with the lowest salaries?

a. R163,551

b. R167,184

c. R169,636

d. R161,192

e. R156,737

Answer: E

217. In a large statistics class the heights of the students are normally distributed with a mean of 172cm and a variance of 25cm2. If only the shortest 10% of students are to be selected to perform a specific task, what is the cut-off height?

a. 178.4cm

b. 123.5cm

c. 165.6cm

d. 145.7cm

e. 159.2cm

Answer: C

218. In a large statistics class the heights of the students are normally distributed with a mean of 172cm and a variance of 25cm2. If only the tallest 10% of students are to be selected to perform a specific task, what is the cut-off height?

a. 178.4cm

b. 123.5cm

c. 165.6cm

d. 145.7cm

e. 159.2cm

Answer: A

219. A statistical analysis of long-distance telephone calls indicates that the length of these calls is normally distributed with a mean of 240 seconds and a standard deviation of 40 seconds. What is the length of a particular call (in seconds) if only 1% of calls are shorter?

a. 146.95

b. 157.85

c. 174.21

d. 333.05

e. 305.79

Answer: A

220. A statistical analysis of long-distance telephone calls indicates that the length of these calls is normally distributed with a mean of 240 seconds and a standard deviation of 40 seconds. What is the length of a particular call (in seconds) if only 2% of calls are shorter?

a. 146.95

b. 157.85

c. 174.21

d. 333.05

e. 305.79

Answer: B