Statistics MCQs-Numerical Descriptive Statistics and Sampling Part 2

21. The following ages are those of 15 people interviewed at the Ster-Kinekor movie theatres in Canal Walk shopping centre: 12, 14, 15, 19, 19, 21, 27, 31, 32, 46, 53, 56, 57, 58, 59. What is the sum of the median and the mode?

a. 50

b. 64

c. 52

d. 87

e. 51

Answer: A

22. The following ages are those of 15 people interviewed at the Ster-Kinekor movie theatres in Canal Walk shopping centre: 12, 14, 15, 19, 19, 21, 27, 32, 32, 32, 53, 56, 57, 58, 59. What is the sum of the median and the mode?

a. 50

b. 64

c. 52

d. 87

e. 51

Answer: B

23. The following ages are those of 15 people interviewed at the Ster-Kinekor movie theatres in Canal Walk shopping centre: 12, 14, 15, 18, 19, 21, 21, 31, 32, 46, 53, 56, 57, 58, 59. What is the sum of the median and the mode?

a. 50

b.64

c. 52

d. 87

e. 51

Answer: C

24. The following ages are those of 15 people interviewed at the Ster-Kinekor movie theatres in Canal Walk shopping centre: 12, 14, 15, 19, 19, 21, 27, 31, 32, 46, 53, 56, 56, 56, 59. What is the sum of the median and the mode?

a. 50

b. 64

c. 52

d. 87

e. 51

Answer: D

25. Given the following data set, calculate the sum of the mean, median and mode: 5, 3, 10, 4, 2, 3

a. 11.5

b. 12

c. 13.5

d. 11

e. 12.5

Answer: D

26. Given the following data set, calculate the sum of the mean, median and mode: 5, 3, 10, 4, 11, 3

a. 11.5

b. 12

c. 13.5

d. 11

e. 12.5

Answer: C

27. Given the following data set, calculate the sum of the mean, median and mode: 8, 3, 10, 4, 2, 3

a. 11.5

b. 12

c. 13.5

d. 11

e. 12.5

Answer: A

28. Given the following data set, calculate the sum of the mean, median and mode: 5, 3, 10, 7, 2, 3

a. 11.5

b. 12

c. 13.5

d. 11

e. 12.5

Answer: B

29. Which of the following is not a measure of central tendency?

a. the standard deviation

b. the mean

c. the mode

d. the median

e. all of the above are measures of central tendency

Answer: A

30. Which of the following is not a measure of spread or dispersion?

a. the standard deviation

b. the range

c. the mean

d. the variance

e. all of the above are measures of spread

Answer: C

31. The measure most likely affected by extreme values or outliers is the:

a. median

b. mean

c. mode

d. inter-quartile range

e. none of the above

Answer: B

32. Which of the following statements is correct?

a. the range is found by taking the difference between the largest and smallest values and dividing by 2

b. the inter-quartile range is found by taking the difference between the first and third quartiles and dividing that value by 2

c. the standard deviation is expressed in terms of the original units of measurement but the variance is not

d. the value of the standard deviation may be positive or negative but the value of the variance will always be positive

e. none of the above

Answer: C

33. Which of the following statements are correct?

a. the mean is a measure of deviation in a data set

b. the standard deviation is a measure of dispersion

c. the range is a measure of central tendency

d. the median is a measure of dispersion

e. none of the above

Answer: B

34. Which of the following is the weakest (or least useful) measure of dispersion?

a. the range

b. the standard deviation

c. the coefficient of variation

d. the variance

e. none of the above

Answer: A

35. Which of the following is not a measure of variability in a data set?

a. the range

b. the variance

c. the inter-quartile range

d. the median

e. none of the above

Answer: D

36. For a negatively skewed distribution with a single mode

a. Mean = median = mode

b. Mean < median ≤ mode

c. Mean > median ≥ mode

d. Mean = median but one is unable to tell where the mode would lie

e. None of the above

Answer: B

37. For a perfectly symmetrical distribution with a single mode

a. Mean = median = mode

b. Mean < median ≤ mode

c. Mean > median ≥ mode

d. Mean = median but one is unable to tell where the mode would lie

e. None of the above

Answer: A

38. For a positively skewed distribution with a single mode

a. Mean = median = mode

b. Mean < median ≤ mode

c. Mean > median ≥ mode

d. Mean = median but one is unable to tell where the mode would lie

e. None of the above

Answer: C

39. A restaurant conducts a survey to determine the quality of their service. Customers were asked to rate their service as either very poor, poor, average, good or excellent. The most appropriate measure of central location for this data set is:

a. Mean

b. Coefficient of Variation

c. Standard deviation

d. Variance

e. Median

Answer: E

40. Given a positively skewed distribution with a median of 10 and a mode of 8. Which of the following is not a possible value for the mean?

a. 12

b. 11

c. 6

d. 18

e. 15

Answer: C