Statistics MCQs-Numerical Descriptive Statistics and Sampling Part 4

61. You are given the following data set: 2 5 9 13 27. Which of the following statements is true?

a. There are no outliers

b. Only 27 is an outlier

c. 2 and 27 are outliers

d. 13 and 27 are outliers

e. None of the above are true statements

Answer: B

62. The following ages are those of 15 people interviewed at the Ster-Kinekor movie theatres in Canal Walk shopping centre: 12, 14, 15, 19, 19, 21, 27, 31, 32, 46, 53, 56, 57, 58, 59. What is the inter-quartile range?

a. 54.5

b. 19

c. 22

d. 35.5

e. 59

Answer: D

63. The following values are the number of ice-creams sold by an ice-cream vendor on campus per day over a two-week period (the values have been sorted): 13, 14, 17, 17, 24, 26, 28, 29, 29, 31, 32, 38, 45, 57. The interquartile range is given by:

a. 11

b. 15

c. 7

d. 32

e. 59

Answer: B

64. The following values are the number of ice-creams sold by an ice-cream vendor on campus per day over a two-week period (the values have been sorted): 13, 14, 17, 17, 24, 26, 28, 29, 29, 31, 32, 38, 45, 57. Which of the following statements is true?

a. There are no outliers

b. 13 and 57 are both outliers

c. only 13 is an outlier

d. only 57 is an outlier

e. None of the above are true statements

Answer: D

65. The following values are the number of people buying laptop computers from a particular electronics shop per day over a two-week period (the values have been sorted): 13, 14, 17, 17, 24, 26, 28, 29, 29, 31, 32, 38, 45, 57. The interquartile range is given by:

a. 11

b. 15

c. 7

d. 32

e. 57

Answer: B

66. The following values are the number of people buying laptop computers from a particular electronics shop per day over a two-week period (the values have been sorted): 13, 14, 17, 17, 24, 26, 28, 29, 29, 31, 32, 38, 45, 57. Which of the following statements is true?

a. There are no outliers

b. 13 and 57 are both outliers

c. only 13 is an outlier

d. only 57 is an outlier

e. None of the above are true statements

Answer: D

67. Given the following data set: 3, 6, 8, 10, 12, 19, what is the inter-quartile range?

a. 6

b. 9

c. 12

d. 21

e. 5

Answer: A

68. You are given the following data set: 15, 12, 11, 13, 10, 23, 16, 18, 11, 8. Find the values of the lower quartile, median, upper quartile and inter-quartile range respectively.

a. (11, 12.5, 16, 5)

b. (11, 13, 17, 6)

c. (11, 12, 16, 5)

d. (11, 12.5, 18, 7)

e. None of the above

Answer: A

69. You are given the following data set: 15, 12, 11, 14, 10, 23, 17, 18, 11, 8. Find the values of the lower quartile, median, upper quartile and inter-quartile range respectively.

a. (11, 12.5, 16, 5)

b. (11, 13, 17, 6)

c. (11, 12, 16, 5)

d. (11, 12.5, 18, 7)

e. None of the above

Answer: B

70. You are given the following data set: 15, 12, 11, 12, 10, 23, 16, 18, 11, 8. Find the values of the lower quartile, median, upper quartile and inter-quartile range respectively.

a. (11, 12.5, 16, 5)

b. (11, 13, 17, 6)

c. (11, 12, 16, 5)

d. (11, 12.5, 18, 7)

e. None of the above

Answer: C

71. You are given the following data set: 15, 12, 11, 13, 10, 23, 19, 18, 11, 8. Find the values of the lower quartile, median, upper quartile and inter-quartile range respectively.

a. (11, 12.5, 16, 5)

b. (11, 13, 17, 6)

c. (11, 12, 16, 5)

d. (11, 12.5, 18, 7)

e. None of the above

Answer: D

72. You have been given the following calculated values for a set of data containing x and y values: ∑x = 46, ∑y = 76, ∑xy = 473, ∑x2 = 284, ∑y2 = 794 and n = 8. What is the value of the sample correlation coefficient between x and y?

a. 0.961

b. 0.965

c. 0.992

d. 0.934

e. 1.000

Answer: A

73. You have been given the following calculated values for a set of data containing x and y values: ∑x = 45, ∑y = 76, ∑xy = 473, ∑x2 = 284, ∑y2 = 794 and n = 8. What is the value of the sample correlation coefficient between x and y?

a. 0.961

b. 0.965

c. 0.992

d. 0.934

e. 1.000

Answer: B

74. You have been given the following calculated values for a set of data containing x and y values: ∑x = 46, ∑y = 75, ∑xy = 473, ∑x2 = 284, ∑y2 = 794 and n = 8. What is the value of the sample correlation coefficient between x and y?

a. 0.961

b. 0.965

c. 0.992

d. 0.934

e. 1.000

Answer: C

75. You have been given the following calculated values for a set of data containing x and y values: ∑x = 46, ∑y = 76, ∑xy = 472, ∑x2 = 284, ∑y2 = 794 and n = 8. What is the value of the sample correlation coefficient between x and y?

a. 0.961

b. 0.965

c. 0.992

d. 0.934

e. 1.000

Answer: D

76. The marketing manager of a large supermarket chain would like to determine the effect of shelf space (X) on the sales (Y) of pet food. A random sample of 12 equal-sized stores is selected. Some calculations have been done for you: SSx = 375, SSy = 3.0025 and SSxy = 27.75. What is the value of the sample correlation coefficient?

a. 0.83

b. 0.81

c. 0.80

d. 0.89

e. 1.00

Answer: A

77. The marketing manager of a large supermarket chain would like to determine the effect of shelf space (X) on the sales (Y) of pet food. A random sample of 12 equal-sized stores is selected. Some calculations have been done for you: SSx = 400, SSy = 3.0025 and SSxy = 28. What is the value of the sample correlation coefficient?

a. 0.83

b. 0.81

c. 0.80

d. 0.89

e. 1.00

Answer: B

78. The marketing manager of a large supermarket chain would like to determine the effect of shelf space (X) on the sales (Y) of pet food. A random sample of 12 equal-sized stores is selected. Some calculations have been done for you: SSx = 375, SSy = 3.5 and SSxy = 29. What is the value of the sample correlation coefficient?

a. 0.83

b. 0.81

c. 0.80

d. 0.89

e. 1.00

Answer: C

79. The marketing manager of a large supermarket chain would like to determine the effect of shelf space (X) on the sales (Y) of pet food. A random sample of 12 equal-sized stores is selected. Some calculations have been done for you: SSx = 375, SSy = 3.0025 and SSxy = 30. What is the value of the sample correlation coefficient?

a. 0.83

b. 0.81

c. 0.80

d. 0.89

e. 1.00

Answer: D

80. A statistician wishes to examine the relationship between average monthly rainfall (in mm), x, and number of road accidents, y, in a particular city. The following calculations have been done for you: ∑x = 276, ∑x2 = 6982, ∑y = 193, ∑y2 = 3421, ∑xy = 4842 and n = 12. The coefficient of correlation between average monthly rainfall and number of road accidents is:

a. 0.899

b. 0.969

c. 0.974

d. 0.977

e. 1.000

Answer: A