Statistics MCQs-Numerical Descriptive Statistics and Sampling Part 5

81. A statistician wishes to examine the relationship between average monthly rainfall (in mm), x, and number of road accidents, y, in a particular city. The following calculations have been done for you: ∑x = 265, ∑x2 = 6982, ∑y = 193, ∑y2 = 3421, ∑xy = 4842 and n = 12. The coefficient of correlation between average monthly rainfall and number of road accidents is:

a. 0.899

b. 0.969

c. 0.974

d. 0.977

e. 1.000

Answer: B

82. A statistician wishes to examine the relationship between average monthly rainfall (in mm), x, and number of road accidents, y, in a particular city. The following calculations have been done for you: ∑x = 276, ∑x2 = 6888, ∑y = 193, ∑y2 = 3421, ∑xy = 4842 and n = 12. The coefficient of correlation between average monthly rainfall and number of road accidents is:

a. 0.899

b. 0.969

c. 0.974

d. 0.977

e. 1.000

Answer: C

83. A statistician wishes to examine the relationship between average monthly rainfall (in mm), x, and number of road accidents, y, in a particular city. The following calculations have been done for you: ∑x = 276, ∑x2 = 6982, ∑y = 185, ∑y2 = 3421, ∑xy = 4842 and n = 12. The coefficient of correlation between average monthly rainfall and number of road accidents is:

a. 0.899

b. 0.969

c. 0.974

d. 0.977

e. 1.000

Answer: D

84. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: ∑x = 496, ∑x2 = 37306, ∑y = 508, ∑y2 = 39352, ∑xy = 38309 and n = 7. The coefficient of correlation between x and y is given by:

*a. 0.998

b. 0.999

c. 1.000

d. 0.945

e. 0.922

85. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: ∑x = 496, ∑x2 = 37306, ∑y = 508, ∑y2 = 39352, ∑xy = 38309 and n = 8. The coefficient of correlation between x and y is given by:

a. 0.998

b. 0.999

c. 1.000

d. 0.945

e. 0.922

Answer: B

86. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: ∑x = 496, ∑x2 = 37306, ∑y = 508, ∑y2 = 39352, ∑xy = 38309 and n = 9. The coefficient of correlation between x and y is given by:

a. 0.998

b. 0.999

c. 1.000

d. 0.945

e. 0.922

Answer: B

87. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: ∑x = 496, ∑x2 = 37306, ∑y = 508, ∑y2 = 39352, ∑xy = 38309 and n = 10. The coefficient of correlation between x and y is given by:

a. 0.998

b. 0.999

c. 1.000

d. 0.945

e. 0.922

Answer: C

88. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: ∑x = 72, ∑x2 = 1544, ∑y = 37, ∑y2 = 305, ∑xy = 654 and n = 5. The coefficient of correlation between x and y is given by:

a. 0.963

b. 0.933

c. 0.941

d. 0.945

e. 0.922

Answer: A

89. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: ∑x = 72, ∑x2 = 1544, ∑y = 37, ∑y2 = 305, ∑xy = 654 and n = 10. The coefficient of correlation between x and y is given by:

a. 0.963

b. 0.933

c. 0.941

d. 0.945

e. 0.922

Answer: B

90. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: ∑x = 72, ∑x2 = 1544, ∑y = 37, ∑y2 = 305, ∑xy = 654 and n = 15. The coefficient of correlation between x and y is given by:

a. 0.963

b. 0.933

c. 0.941

d. 0.945

e. 0.922

Answer: C

91. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: ∑x = 72, ∑x2 = 1544, ∑y = 37, ∑y2 = 305, ∑xy = 654 and n = 20. The coefficient of correlation between x and y is given by:

a. 0.963

b. 0.933

c. 0.941

d. 0.945

e. 0.922

Answer: D

92. The marketing manager of a large supermarket chain would like to determine the effect of shelf space (X) on the sales (Y) of pet food. A random sample of 12 equal-sized stores is selected. Some calculations have been done for you: SSx = 375, SSy = 3.0025 and SSxy = 27.75. What is the value of the covariance?

a. 2.52

b. 2.55

c. 2.64

d. 2.73

e. 2.31

Answer: A

93. The marketing manager of a large supermarket chain would like to determine the effect of shelf space (X) on the sales (Y) of pet food. A random sample of 12 equal-sized stores is selected. Some calculations have been done for you: SSx = 400, SSy = 3.0025 and SSxy = 28. What is the value of the covariance?

a. 2.52

b. 2.55

c. 2.64

d. 2.73

e. 2.31

Answer: B

94. The marketing manager of a large supermarket chain would like to determine the effect of shelf space (X) on the sales (Y) of pet food. A random sample of 12 equal-sized stores is selected. Some calculations have been done for you: SSx = 375, SSy = 3.5 and SSxy = 29. What is the value of the covariance?

a. 2.52

b. 2.55

c. 2.64

d. 2.73

e. 2.31

Answer: C

95. The marketing manager of a large supermarket chain would like to determine the effect of shelf space (X) on the sales (Y) of pet food. A random sample of 12 equal-sized stores is selected. Some calculations have been done for you: SSx = 375, SSy = 3.0025 and SSxy = 30. What is the value of the covariance?

a. 2.52

b. 2.55

c. 2.64

d. 2.73

e. 2.31

Answer: D

96. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: ∑x = 496, ∑x2 = 37306, ∑y = 508, ∑y2 = 39352, ∑xy = 38309 and n = 7. The covariance between x and y is given by:

a. 385.60

b. 973.29

c. 1289.07

d. 1456.91

e. 476.20

Answer: A

97. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: ∑x = 496, ∑x2 = 37306, ∑y = 508, ∑y2 = 39352, ∑xy = 38309 and n = 8. The covariance between x and y is given by:

a. 385.60

b. 973.29

c. 1289.07

d. 1456.91

e. 476.20

Answer: B

98. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: ∑x = 496, ∑x2 = 37306, ∑y = 508, ∑y2 = 39352, ∑xy = 38309 and n = 9. The covariance between x and y is given by:

a. 385.60

b. 973.29

c. 1289.07

d. 1456.91

e. 476.20

Answer: C

99. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: ∑x = 496, ∑x2 = 37306, ∑y = 508, ∑y2 = 39352, ∑xy = 38309 and n = 10. The covariance between x and y is given by:

a. 385.60

b. 973.29

c. 1289.07

d. 1456.91

e. 476.20

Answer: D

100. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: ∑x = 72, ∑x2 = 1544, ∑y = 37, ∑y2 = 305, ∑xy = 654 and n = 5. The covariance between x and y is given by:

a. 30.3

b. 43.1

c. 34.0

d. 27.4

e. 31.9

Answer: A