Statistics MCQs-Numerical Descriptive Statistics and Sampling Part 8

141. Which of the following exhibits the characteristics of non-response error?

a. an estimate of the average wages of 10,000 employees using a sample of 400 employees

b. answers to the question, “Do you think the government is doing a good job on health care provision?”

c. a person receives a questionnaire via email and deletes it without replying

d. a data capturer enters the response to a certain question incorrectly

e. None of the above

Answer: C

142. Which of the following is/are examples of non-sampling errors?

a. errors that arise from the incorrect recording of responses

b. errors that arise when responses are not obtained from some members of the sample

c. errors that arise when some members of the target population cannot possibly be selected in the sample

d. all of the above are examples of non-sampling errors

e. None of the above

Answer: D

143. Which of the following errors occurs when some members of the target population cannot possibly be selected in the sample?

a. sampling error

b. selection bias

c. data acquisition error

d. non-response error

e. None of the above

Answer: B

144. A sample of 20 observations has a standard deviation of 3. The sum of the squared deviations of observations from the sample mean is

a. 20

b. 23

c. 29

d. 60

e. 171

Answer: E

145. Which measure of central location is meaningful when the data are nominal?

a. the arithmetic mean

b. the geometric mean

c. the median

d. the mode

e. both a and b

Answer: D

146. Which of the following are measures of the linear relationship between two variables?

a. the covariance

b. the correlation coefficient

c. the variance

d. the standard deviation

e. both a and b

Answer: E

147. Which of the following summary measures is most affected by outliers?

a. the median

b. the geometric mean

c. the range

d. the interquartile range

e. all the above are equally affected

Answer: C

148. Which of the following cannot be easily approximated from a box-and-whisker plot?

a. the range

b. the interquartile range

c. the second quartile

d. the standard deviation

e. all of the above

Answer: D