History Subject Questions

  1. List the five early humans in chronological order

    Answer:

    1. Australopithecus

    2. Homo Habilis

    3. Homo Erectus

    4. Neanderthal

    5. Cro-Magnon

  2. Which early human was the first to practice religion?

    Answer: Cro- Magnon

  3. Who began using fire first?

    Answer: Homo Habilis began using fire first only from fires that were started from natural disasters. Fire was used for protection, to keep warm, and to cook food.

  4. Who learned how to make and control fire?

    Answer: Homo Erectus

  5. Name 3 reasons why fire was a useful tool to both early humans and ourselves.

    Answer: Protection, keep warm, to cook

  6. Who were the first early humans to create and use tools?

    Answer: Homo Habilis

  7. Why didn’t Neandertal take care of the elderly as many of us do today?

    Answer: The elderly did not have a good chance of survival; many did not live to see their 40th b-day

  8. “Lucy” is the fossilized remains of what early human?

    Answer: Australopithecus

  9. What early human was nick-named “handy man?

    Answer: Homo Habilis

  10. What nickname did we give Australopithecus?

    Answer: “Southern Ape”

  11. Which early human was the first to ceremonially bury their dead?

    Answer: Cro- Magnon

  12. What early human first used language?

    Answer: Neandertal

  13. Which early human made beautiful carvings from bone?

    Answer: Cro- Magnon

  14. Which early human lived entirely during the ice age?

    Answer: Neandertals

  15. What continent was the first early human discovered on?

    Answer: Africa

  16. What is the name of the oldest Australopithecine skeleton?

    Answer: Lucy

  17. What type of shelter did Cro-Magnon live in?

    Answer: caves and huts

  18. Why was Neanderthal’s body size crucial to their survival?

    Answer: Short, heavy bodies due to cold- less surface area to keep warm; their bones were bigger due to constant exercise

  19. List two tools the first early human used:

    Answer: (Australopithecus)

    1. Hands

    2. Sticks/rocks

  20. List two different tools the second early human used including the use and material

    Answer: (Homo Habilis)

    1. hand axes/ stone, bone/ cutting, chopping

    2. stone flakes/ stone/ cutting meat or wood; scraping off hide

  21. List two different tools the third early human used including the use and material

    Answer: (Homo Erectus)

    1. fire- keep warm (able to live in any climate)

    2. sharpened flakes/ rock, stone/ cutting meat or wood; scraping off hide

  22. List two different tools the fourth early human used including the use and material

    Answer: (Neandertal)

    1. sharp flint/ sliced through animal skin

    2. hand axes/stone, wood/ crush bones and cut wood

    3. triangular points/ used like knives spears- hunting

  23. List five different tools the last early human used including the use and material

    1. harpoons- kill fish when meat was not plentiful

    2. needles/ bone/ make clothes

    3. flint

    4. pierced seashells

    5. antlers

  24. What was “Lucy” named after?

    Answer: Beatles song “Lucy in the sky with diamonds”

  25. Which early human was anatomically identical to us, Homo sapien sapien?

    Answer: Cro- Magnon

  26. Where did the Australopithecus live?

    Answer: Eastern Africa

  27. Which early human lived 35,000 – 10,000 years ago?

    Answer: Cro- Magnon

  28. How tall were the Australopithecus?

    Answer: 3-4 ft tall

  29. Which early human made cave paintings?

    Answer: Neandertal

  30. What was the Australopithecus’ diet?

    Answer: vegetarians

  31. Name 5 traditions and discoveries that Cro Magnon made that Modern Humans still use today.

    Answer:

    1. Make musical instruments

    2. Make woven clothing

    3. Buried their dead the way we do

    4. Paint, engrave, sculpt, make shell jewelry

  32. What was the Australopithecine’s shelter?

    Answer: Rock overhangs, trees, tall grass

  33. Why didn’t the first or second early human live in caves?

    Answer: Dangerous animals lived in the caves and they did not have the tools to kill them

  34. Which early human had huts, constructed of rocks, clay, bones, branches, and animal hide/fur?

    Answer: Cro-magnon

  35. Which early human stole caves from Neanderthal?

    Answer: Cro- magnon

  36. What four ways did the Homo habilis communicate?

    Answer: Body language, touch, grunt, facial expressions

  37. How did the Homo habilis get a fire going and keep it contained?

    Answer: Used fire caused from natural disasters

  38. What does Homo habilis mean?

    Answer: “Handy Man”

  39. Which 3 early humans lived during some or most of the ice age?

    Answer: Homo Erectus, Neandertal, Cro-Magnon

  40. Who were the only early humans to make and wear jewelry?

    Answer: Cro- magnon

  41. What stone did the Homo erectus use to make fire?

    Answer: Flint

  42. What was the first Early Human to cook their food?

    Answer: Homo Erectus

  43. Was the Homo erectus carnivores, omnivores, or herbivores?

    Answer: omnivores

  44. Who was the first to migrate out of Africa?

    Answer: Homo Erectus

  45. Which early human killed off the Neanderthal?

    Answer: Cro- magnon

  46. Did the Homo erectus have the ability to live in caves? Why or why not?

    Answer: Yes, since they had tools used to kill the animals living in them

  47. Which early human created the first calendar?

    Answer: Cro-magnon

  48. What did the Homo erectus use fire for?

    Answer: Cooking, protection, keeping warm

  49. What is Homo Erectus mean?

    Answer: “Upright man”

  50. What type of shelter did the Neandertals’ live in?

    Answer: caves

  51. What was the Cro-Magnon’s main shelter? What other type of shelter did they use?

    Answer: Main shelter- caves; other shelter- huts

  52. What made the Neandertals different from other early humans?

    Answer: First to use language; lived throughout the ice-age

  53. What did the Neandertals’ need to survive at night?

    Answer: Fire, clothing, caves

  54. 4/5 Neandertals’ didn’t see what?

    Answer: Their 40th birthday

  55. What type of human are you?

    Answer: Homo Sapiens Sapiens

  56. Which early human didn’t make tools?

    Answer: Australopithecus

  57. Which early human was the smartest? How do you know?

    Answer: Cro- Magnon; they started many of the traditions we still use today

  58. Where did the Cro-Magnon live?

    Answer: in caves or huts in France; bones found all over Europe

  59. Which early human was the first to wear clothes? Why?

    Answer: Neandertal’s because it was cold

  60. Which early human knew how to make woven clothing?

    Answer: Cro- Magnon

  61. Which early human was the first migrate out of the original continent? Which continents did they migrate to?

    Answer: Homo Erectus migrated to Asia and Europe

  62. Why was Neanderthal’s nose so big?

    Answer: The large nose created a lot of mucous which kept the nose from freezing

  63. Name at least 10 Cro-Magnon firsts.

    Answer:

    1. Wore woven clothing

    2. Listened to music

    3. Made musical instruments

    4. Decorated their bodies with jewelry

    5. Carved and sculpted with bone

    6. Made colored paintings

    7. Made musical instruments

    8. Made clay figurines

    9. Made shell jewelry

    10. Decorated tools, beads, ivory carvings

  64. Describe how the shelter changed from the first early human to the last. Include what the shelters were like and why they changed.

    Answer: Shelter began with Australopithecus using trees and tall grass. Then over time early humans became more intelligent and were able to use caves like Homo Erectus, Neanderthal, and Cro-magnon who could make fire, and had better tools.