Aptitude Logical Reasoning Ratio and Proportion 2020 ACT Part 1

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 101K)

1. . The value of x is?

A. 1

B. 3

C.

D. 5

Answer: D

2. What number has a ratio to the number 10?

A. 42

B. 50

C. 55

D. 62

Answer: B

3. If find ?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

4. If , , , find ?

A.

B.

C.

D.

Answer: A

5. The inverse ratio of is?

A.

B.

C.

D.

Answer: D

6. The duplicate ratio of is?

A.

B.

C.

D.

Answer: C

7. The triplicate ratio of is?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

8. The sub-duplicate ratio of is

A.

B.

C.

D.

Answer: A

9. The greatest ratio out of , , and is?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

10. The smallest ratio out of and is?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

11. The third proportional to 1 and 2 is?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 1

Answer: C

12. The fourth proportional to 12, 14 and 18 is?

A. 21

B. 20

C. 22

D.

Answer: A

13. The mean proportional between 4 and 9 is?

A. 9

B. 3

C. 6

D. 4

Answer: C

14. The proportion of copper and zinc in the brass is . How much zinc will there be in 100 kg of brass?

A. 20 kg

B. 35 kg

C. 55 kg

D. 14 kg

Answer: B

15. The ratio of two numbers is and the sum of their cubes is 945. The difference of number is?

A. 3

B. 4

C. 5

D. 6

Answer: A

16. The ratio of the number of ladies to gents at a party was but when 2 ladies and 2 gents left, the ratio became . How many people were at the party originally?

A. 36

B. 24

C. 12

D. 6

Answer: C

17. The first three terms of a proportion are 3, 9 and 12. The fourth term is?

A. 4

B. 6

C. 18

D. 36

Answer: D

18. A 70 cm long wire is to be cut into two pieces so that one piece will be of the other, how many centimetres will the shorter piece be?

A. 10cm

B. 20cm

C. 25cm

D. 30cm

Answer: B

19. 96 is divided into two parts in such a way that seventh part of first and ninth part of second are equal. Find the smallest part?

A. 38

B. 40

C. 42

D. 48

Answer: C

20. 1000 men have provisions for 15 days. If 200 more men join them, for how many days will the provisions last now?

A.

B.

C.

D.

Answer: C

Developed by: