Reasoning Paper 2 Most Important Questions and Answers Part 6

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

53. AGE

(A) (0) (15) (0)

(B) (15) (15) (15)

(C) (0) (10) (10)

(D) (0) (5) (0)

Ans : (D)

54. PEAR

(A) (5) (15) (15) (5)

(B) (5) (25) (5) (25)

(C) (5) (10) (5) (10)

(D) (5) (30) (5) (30)

Ans : (A)

55. TIN

(A) (0) (5) (0)

(B) (5) (0) (5)

(C) (0) (10) (0)

(D) (5) (10) (5)

Ans : (D)

56. UNIT

(A) (5) (30) (5) (30)

(B) (5) (10) (30) (10)

(C) (30) (5) (30) (5)

(D) (15) (10) (10) (15)

Ans : (C)

57. If the first and second digits in the sequence 7 9 8 4 5 3 6 7 8 3 4 5 are interchanged, also the third and fourth digits, the fifth and sixth digits and so on which digit would be the sixth counting from your right?

(A) 5

(B) 6

(C) 7

(D) 8

Ans : (C)

58. The letter I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T in their order are substituted by twelve numbers but not in that order. 3 is assigned to R. The difference between R and M is 7. The difference between K and M is 2. What number is assigned to K?

(A) 8

(B) 12

(C) 7

(D) 11

Ans : (B)

59. Below are given six three-character numbers. The characters comprise of digits and letters. The letter stands for one less than its serial order in the English alphabet. What will be the middle character of the 3rd number when the numbers are arranged in the descending order?

8G6, 3DJ, F4C, 7HB, 4E6, B8I

(A) 7

(B) 8

(C) 6

(D) 4

Ans : (D)

60. Which of the following will be the third digit of the fourth number after the following numbers are arranged in descending order after reversing the positions of the digits within each number?

645, 869, 458, 347, 981, 792

(A) 4

(B) 6

(C) 8

(D) 9

Ans : (A)

1. Which of the following stars lies nearest to our solar system?

(A) Barnard’s Star

(B) Sirius A

(C) Alpha Centauri A

(D) Proxima Centauri

Ans : (D)

2. Of the total water on the earth, freshwater reserves constitute approximately—

(A) 5 x 8%

(B) 4 x 5%

(C) 2 x 59%

(D) 1 x 2%

Ans : (C)

3. The term ‘Bishop’ in sports is related to—

(A) Chess

(B) Hockey

(C) Badminton

(D) Bridge

Ans : (A)

4. Yaks Hagan is the famous dance form of the State of—

(A) Orissa

(B) Andhra Pradesh

(C) Tamil Nadu

(D) Karnataka

Ans : (D)

5. Balance of Payments means—

(A) Difference between export and imports

(B) Balance to be paid to the exporters

(C) Balance to be paid to the industrialists

(D) Balance coming in allocation of funds for States

Ans : (A)