Discussion on Important MCQs for AFCAT 2020

Doorsteptutor material for UGC is prepared by world's top subject experts: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Complete Video at โ€“ Discussion on Important MCQs: OSI Model & TCP/IP(Computer Science)

Topics

  • MCQs on OSI Model

  • MCQs on TCP/IP

Complete notes and preparation module at doorsteptutor.com

MCQ

Q1. The ________ layer decides the location of synchronization points.

Options:

1. Transport

2. Session

3. Presentation

4. Application

Answer: 2

Q2. The end to end delivery of the entire message is the responsibility of the _________ layer.

Options:

1. Network

2. Transport

3. Session

4. Presentation

Answer: 2

Q3. The _________ layer is the layer closest to the physical medium.

Options:

1. Network

2. Transport

3. Physical

4. Presentation

Answer: 3

Q4. Node to Node delivery of data units is the responsibility of the ________ layer.

Options:

1. Transport

2. Data Link

3. Presentation

4. Application

Answer: 2

Q5. TCP is

Options:

1. Operated at data link layer

2. Connection oriented and unreliable

3. Connection oriented and reliable

4. Connectionless and unreliable

Answer: 3

Q6. Encryption and decryption of data are the responsibilities of the ________ layer.

Options:

1. Transport

2. Data Link

3. Presentation

4. Application

Answer: 3

Q7. The _______ layer lies between the network layer and the session layer.

Options:

1. Physical

2. Data link

3. Transport

4. Presentation

Answer: 3

Q8. The application layer of a network

Options:

1. Establishes, maintains and terminates virtual circuits

2. Consists of software being run on the computer connected to the network

3.Defines the userโ€™s port into the network

4. All of the above

Answer: 2

Q9. Which of the following statement is correct?

Options:

1. Protocols converters work like modulators

2. Protocol converters are same as TDMs

3. Protocol converters are usually not operated in pairs

4. Protocol converters are usually operated in pairs.

Answer: 3

Q10. A broadcast network, a layer that is often thin or non-existent is

Options:

1. Network layer

2. Transport layer

3. Presentation layer

4. Application layer

Answer: 1

  • We learnt about:

#OSImodel

#TCP/IP

#session

#physical

#datalink

#connectionorientedandreliable

#presentation

#transport

#networklayer

  • We learn about other encoding techniques in further videos.