Reasoning Paper 2 Most Important Questions and Answers Part 7

Glide to success with Doorsteptutor material for CAT : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

6. A light year is equivalent to about—

(A) 365 days

(B) Six million miles

(C) Six billion miles

(D) Six trillion miles

Ans : (D)

7. Denmark, Iceland, Norway, Sweden and Finland are together called—

(A) Slovakia

(B) Scandinavia

(C) Netherlands

(D) Australasia

Ans : (B)

8. The device used for locating submerged objects under sea is—

(A) Sonar

(B) Radar

(C) Laser

(D) Maser

Ans : (A)

9. Which article of the Constitution provides the Parliament the power to amend Constitution?

(A) 376

(B) 370

(C) 368

(D) 390

Ans : (C)

10. What is the name of the first successfully cloned deer?

(A) Dawn

(B) Deluxe

(C) Demur

(D) Dewey

Ans : (D)

11. The idea of motion pictures was propounded by—

(A) N. R. Finsen

(B) T. A. Edison

(C) J. L. Baird

(D) Berliner

Ans : (B)

12. In Greek mythology, Apollo is the god of which of the following?

(A) Love

(B) Peace

(C) Prophecy

(D) Medicine

Ans : (C)

13. NASA’s new space telescope is—

(A) Wise

(B) Rise

(C) Barack

(D) Telle

Ans : (A)

14. Bull fighting is the national game of—

(A) Italy

(B) Poland

(C) Spain

(D) Sudan

Ans : (C)

15. In a rare recognition, the Government of Mauritius decides to introduce a book written by Uttarakhand Chief Minister Ramesh Pokhriyal Nishank in the School Syllabus of the island nation, what is the name of the book?

(A) Sound of Hills

(B) Sparsha Ganga

(C) Heaven

(D) Amrit

Ans : (B)

16. Who has been selected for the ‘Niwano Peace Prize, 2010’ for her contribution to the uplift of poor women in India?

(A) Ela Bhatt

(B) Jhumpa Lahiri

(C) Punam Suri

(D) Mandakni Apte

Ans : (A)

17. On which of the following dates in 2010 did the safeguard agreement with regard to civilian nuclear facilities between India and the International Atomic Energy Agency (IAEA) come into force?

(A) February 28

(B) February 21

(C) February 11

(D) February 4

Ans : (D)

18. The tax which the kings used to collect from the people in the Vedic period was called—

(A) Bali

(B) Vidatha

(C) Varman

(D) Kara

Ans : (B)

19. The cells which are responsible for the production of antibodies are—

(A) Red blood cells

(B) Neutrophils

(C) Lymphocytes

(D) Platelets

Ans : (C)

20. Correct expansion of the term ‘http’ in Internet address is—

(A) Hybrid text transfer protocol

(B) Hypertext transfer protocol

(C) Higher transfer text protocol

(D) Higher text transfer protocol

Ans : (B)