Reasoning Paper 3 Most Important Questions and Answers Part 3

Get top class preparation for BITSAT right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

29. A man walks 3 km northwards and then turns left and goes 2 km. He again turns left and goes 3 km. He turns right and walks straight. In which direction he is walking now?

(A) East

(B) West

(C) North

(D) South

Ans. (B)

30. One morning after sunrise Vikram and Shailesh were standing in a lawn with their back towards each other. Vikram’s shadow fell exactly towards left-hand side. Which direction Shailesh was facing?

(A) East

(B) West

(C) North

(D) South

Ans. (D)

31. Nageena is taller than Pushpa but not as tall as Manish. Rama is taller than Namita but not as tall as Pushpa. Who among them is the tallest?

(A) Manish

(B) Pushpa

(C) Namita

(D) Nageena

Ans. (A)

32. In an examination Raj got more marks than Moti but not as many as Meena. Meena got more marks than Ganesh and Rupali. Ganesh got less marks than Moti, but his marks are not the lowest in the group. Who is second in the descending order of marks?

(A) Meena

(B) Rupali

(C) Raj

(D) None of these

Ans. (C)

33. Pointing to a photograph of a girl, Rajan said “She has no sister or daughter, but her mother is the only daughter of my mother.” How is the girl in the photograph related with Rajan’s mother?

(A) Sister in law

(B) Grand daughter

(C) Daughter in law

(D) None of these

Ans. (B)

34. If Amit’ s father is Billoo’ s father’s only son and Billoo has neither a brother nor a daughter. What is the relationship between Amit and Billoo?

(A) Uncle—Nephew

(B) Father—Daughter

(C) Father—Son

(D) Grandfather—Grandson

Ans. (C)

35. An application was received by inward clerk in the afternoon of a weekday. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk, who was on leave that day. The senior clerk next day evening put up the application to the desk officer. Desk officer studied the application and disposed of the matter on the same day, i.e., Friday. Which day the application was received by the inward clerk?

(A) Tuesday

(B) Earlier week’s Saturday

(C) Wednesday

(D) Monday

Ans. (C)

36. Flight to Mumbai leaves every 5 hours. At the information counter I learnt that the flight took off 25 minutes before. If the time now is 10 : 45 a.m., what is the time for the next flight?

(A) 2 : 20 a.m.

(B) 3 : 30 a.m.

(C) 3 : 55 p.m.

(D) 3 : 20 p.m.

Ans. (D)

37. Babloo ranked 16th from the top and 29th from the bottom among those who passed an examination. 6 boys did not participate in the competition and 5 failed in the examination. How many boys were there in the class?

(A) 44

(B) 40

(C) 50

(D) 55

Ans. (D)

38. Indra is 7th from the left and Jaya is 5th from the right. When they interchange their position, Jaya becomes 19th from the right. What is Indra’s position from the left?

(A) 21st

(B) 19th

(C) 23rd

(D) 20th

Ans. (D)

39. How many 5’s are in the following sequence of numbers which are immediately preceded by 7?

8 9 5 3 2 5 3 8 5 5 6 8 7 3 3 5 7 7 5 3 6 5 3 3 5 7 3 8

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

Ans. (A)

40. How many 8’s are there in the following sequence which are immediately preceded by 6 but not immediately followed by 5?

6 8 5 7 8 5 4 3 6 8 1 9 8 5 4 6 8 2 9 6 8 1 3 6 8 5 3 6

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

Ans. (C)