Verbal Section Most Important Questions and Answers Part 7

Get unlimited access to the best preparation resource for UGC Public-Administration: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

8. LURK : WAIT

(a) boost : elevate

(b) deplete : drain

(c) abscond : depart

(d) bilk : cheat

(e) topple : stabilize

Ans : (c)

9. ALCHEMY : SCIENCE

(a) nostrum : remedy

(b) sideshow : carnival

(c) ploy : tactic

(d) forgery : imitation

(e) burlesque : comedy

Ans : (a)

10. NEEDLE : KNIT

(a) bait : fish

(b) match : fire

(c) loom : weave

(d) soap : wash

(e) bed : sleep

Ans : (c)

11. PARENTHESIS : EXPLANATION

(a) ellipsis : omission

(b) asterisk : exaggeration

(c) synopsis : affectation

(d) apostrophe : annotation

(e) synthesis : interpolation

Ans : (a)

12. CENSUS : POPULATION

(a) manifest : debts

(b) roster : audience

(c) itinerary : journeys

(d) inventory : merchandise

(e) state : incumbents

Ans : (d)

13. STANZA : POEM

(a) mimicry : pantomime

(b) duet : chorus

(c) act : opera

(d) rhyme : verse

(e) pirouette : ballet

Ans : (c)

14. EXHORT : SUGGEST

(a) conspire : plan

(b) tamper : adjust

(c) crave : accept

(d) goad : direct

(e) instruct : teach

Ans : (d)

15. SANDPAPER : ABRASIVE

(a) gasoline : refined

(b) gravity : irritant

(c) polish : floors

(d) acrylic : emulsion

(e) oil : lubricant.

Ans : (e)

16. DIAPHANOUS : CACOPHONOUS

(a) translucent : transparent

(b) transparent : noisy

(c) sheer : opaque

(d) harmonious : discordant

(e) twofold : multiple.

Ans : (b)

17. INFANCY : SENILITY

(a) January : October

(b) incipient : critical

(c) day : night

(d) conclusion : climax

(e) dawn : dusk.

Ans : (e)

18. RIG : CONTEST

(a) solve : conundrum

(b) predict : race

(c) repudiate : thesis

(d) gerrymander : district

(e) incriminate : evidence

Ans : (d)

19. ARBORETUM : TREES

(a) aviary : birds

(b) cathouse : garden

(c) museum : painters

(d) grove : forest

(e) zoo : range

Ans : (d)

20. MENDICANT : IMPECUNIOUS

(a) hat : askew

(b) liar : poor

(c) complainer : petulant

(d) critic : quizzical

(e) philanthropist : prodigal.

Ans : (c)