General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 11

Glide to success with Doorsteptutor material for ISS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

14. Match the following

Match the following

List – I Artist

List – II Art form

A. Jatin Das

1. Sitar

B. Parveen Sultana

2. Painting

C. Pradosh Dasgupta

3. Hindustani music (Vocal)

D. Ustad Vilayat Khan

4. Sculpture

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 4 2 1

(d) 4 1 3 2

Ans: (b)

15. Who was the first Indian to be a Fellow of the Royal Society of London?

(a) Srinivas Ramanujan

(b) AC Wadia

(c) CV Raman

(d) PC Mahala Nobis

Ans: (a)

16. The song ‘Candle in the Wind’ sung by Elton John in honor of

(a) Elizabeth Taylor

(b) Princess Diana

(c) Ava Gardner

(d) Audrey Hepburn

Ans: (b)

17. Who is the proponent and propagandist of the ‘Art of Living’?

(a) Maharishi Mahesh Yogi

(b) Sri Ravi Shankar

(c) Swami Chinmay Ananda

(d) Bhagwan Rajneesh

Ans: (b)

18. Consider the following paragraph and identify the person referred to therein with the help of the code given below:

After training under Ustad Abdul Rehman Khan of Patiala Gharana, he turned to Ustad Ghulam Mustafa Khan. ‘Memories Come Alive’ is his autobiography. He was awarded Dada Saheb Phalke Award.

(a) SD Burman

(b) Bhupen Hazarika

(c) Manna Dey

(d) Bhimsen Joshi

Ans: (c)

19. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Raghu Rai

1. Photographer

B. Vikram Seth

2. Writer

C. Gaurav Natekar

3. Sportsman

D. Mira Nair

4. Film Director

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 4 1 2

(d) 4 1 2 3

Ans: (a)

20. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Sitar

1. Ravi Shankar

B. Tabla

2. Zakir Hussain

C. Sarod

3. Ali Akbar Khan

D. Painter

4. Ravi Verma

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 4 1 2

(d) 4 1 2 3

Ans: (a)

21. Who among the following was the first lady Prime Minister in the world?

(a) Golda Meir

(b) Indira Gandhi

(c) Mary Eugenia Charles

(d) Shirimavo Bhandaranaike

Ans: (d)

22. Who was the first lady Governor of an Indian state?

(a) Miss Padmaja Naidu

(b) Mrs. Sarojini Naidu

(c) Mrs. Sucheta Kripalani

(d) Mrs. Tarakeshwari Sinha

Ans: (b)

23. The first Indian woman to scale Mount Everest was

(a) Arati Saha

(b) Asha Agarwal

(c) Bachendri Pal

(d) Reita Fariya

Ans: (c)

24. The first Indian to swim across English Channel was

(a) PK Banerji

(b) Mihir Sen

(c) V Merchant

(d) Arati Saha

Ans: (b)

25. Who was the first Indian woman to swim across the English Channel?

(a) Shanta Rangaswami

(b) Arati Saha

(c) Santosh Yadav

(d) Kamaljit Sandhu

Ans: (b)