Solved General Studies Expected MCQs for AFCAT Part – 4

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 96K)

Q 31. What is the meaning of venture capital?

A. It refers to the funds provided to industries at times of incurring losses.

B. It is a short-term capital provided to the industries.

C. It is a long-term start-up capital provided to new entrepreneurs.

D. It refers to the funds provided for the replacement and renovation of industries.

Answer: C

Venture Capital

Q 32. A digital currency Aber for financial settlement through blockchains and distributed ledgers have been launched by-

1. UAE

2. Saudi Arabia

3. Qatar

Choose the correct answer using the codes given below:

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2, and 3

Answer: A

UAE, Saudi central banks launch common digital currency called 'Aber'

Q 33. Who launched the Tri-party Repo Market Platform for the repurchase of corporate debt security?

A. Bombay Stock Exchange

B. Over the Counter Exchange of India

C. National Stock Exchange

D. Calcutta Stock Exchange Ltd.

Answer: C

NSE Bonds

Q 34. Which of the following statements are true about the Terms of Trade of a country?

(1) Terms of Trade is the contractual conditions of sale among buyers and sellers.

(2) Terms of Trade shows the relationship between the prices at which a country purchases its imports from the prices it gets by selling its exports.

(3) Terms of Trade is a measure of a country’s trading clout and is expressed as the ratio of an index of export prices to an index of import prices.

Choose the correct answer using the codes given below:

A. 1 only

B. 2 and 3

C. 1 and 2

D. 1, 2, and 3

Answer: B

Terms of trade

Q 35. What will occur if the interest rate is decreased in an economy?

A. It will decrease the consumption expenditure in the economy.

B. It will increase the investment expenditure in the economy.

C. It will increase the total savings in the economy.

D. It will increase the tax collection of the government.

Answer: B

Investment spending

Q 36. For the first quarter of the current financial year 2019-2020, the Union Government of India retained the interest rate for General Provident Fund at

A.

B.

C.

D.

Answer: B

Q 37. Who launched the Udyam Abhilasha, a National Level Entrepreneurship Awareness Campaign?

A. EXIM

B. SIDBI

C. NABARD

D. NHB

Answer: B

Small Industries Development Bank of India

Q 38. Which of the following statements are true regarding the insurance repository system that is recently introduced in India?

(1) Insurance policies will be held in electronic form.

(2) The system will provide speed as well as accuracy in revisions and changes in the policies.

(3) IRDA has given licences to five firms to function as insurance repository systems.

(4) Repositories are expected to cut down the management cost of each insurance policy to almost one-fifth of the present cost.

Choose the correct statements using the code given below:

A. 1, 2, and 3

B. 2 and 3

C. 1, 2, and 4

D. 1, 2, 3, and 4

Answer: D

Q 39. According to the report of the World Bank, the GDP growth rate of India is

A.

B.

C.

D.

Answer: C

GDP growth rate of India

Q 40. Which of the following country unveils 4 Point Vision for future cooperation with India?

A. Japan

B. China

C. Israel

D. Brazil

Answer: B

Developed by: