Exercise for Physics – Basic Questions up to Class 10 Important for Exams – Must Know Logics Part 2

Doorsteptutor material for NEET is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

11. Optic Fibres are used for which of the following?

(a) Communication

(b) Weaving

(c) Musical instruments

(d) Food industry

Ans: (a)

12. Which of the following is/are examples of electromagnetic waves?

1. X-rays

2. Ultrasonic

3. 3-rays

4. y-rays

Choose the Correct Option:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1, 3 and 4

(d) 2, 3 and 4

Ans: (a)

13. The wavelength of X-rays is of the order of

(a) 1 cm

(b) 1 m

(c) 1 A

(d) 10 microns

Ans: (c)

14. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor?

(a) Ordinary

(b) Radium

(c) Thorium

(d) Graphite

Ans: (d)

15. Cryogenic engines find applications in

(a) rocket technology

(b) frost-free refrigerators

(c) sub-marine propulsion

(d) researches in superconductivity

Ans: (a)

16. In a refrigerator cooling is produced by

(a) the ice which deposits on the freezer

(b) the sudden expansion of a compressed gas

(c) The evaporation of a volatile liquid

(d) None of the above

Ans: (c)

17. The following processes take place during the launching of a rocket

1. Rocket fuel is burnt

2. Gases are produced

3. Rocket moves in the forward direction

4. Gases come out with momentum in backward direction

The correct sequential order in which the above processes occur is

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 1, 3, 2, 4

(c) 1, 2, 4, 3

(d) 1, 3, 4, 2

Ans: (c)

18. Aviation fuel for jet aeroplane consists of purified

(a) petrol

(b) kerosene

(c) gasoline

(d) diesel

Ans: (b)

19. Recoil of gun is an example of

(a) conservation of mass

(b) conservation by energy

(c) conversion of PE into KE

(d) conservation of linear momentum

Ans: (d)

20. The following are some great discoveries in Physics

1. X-rays

2. Theory of relativity

3. Superconductivity

4. Raman effect

The chronological order in which they were discovered is

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 1, 2, 4, 3

(c) 1, 3, 2, 4

(d) 4, 1, 2, 3

Ans: (a)

21. Electron was first identified by

(a) JJ Thomson

(b) Daniel Rutherford

(c) J Kepler

(d) James Chadwick

Ans: (a)

22. Who is the recipient of Nobel Prize for the development of wireless Telegraphy?

(a) JJ Thomson

(b) Kamerlingh Ones

(c) Samuel Morse

(d) Marconi

Ans: (d)