MCQs on Dinoflagellates Past Year Paper Higher Questions and Answers

Get top class preparation for GATE right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

Dinoflagellates are unicellular eukaryotic organisms having two flagella. They have characteristics of both plants and animals. They are autotroph or heterotroph. They are also found as endosymbiont in red algae. The color varies depending on the pigments present in them. They are bioluminescent and cause red tide.

1. Dinoflagellates belong to

(a) Monera

(b) Protista

(c) Fungi

(d) Animalia

Answer: B

2. In which of the following organisms, the cell wall is made up of two overlapping shells?

(a) Chrysophytes

(b) Euglenoids

(c) Slime moulds

(d) Dinoflagellates

Answer: D

3. Most of the Dinoflagellates are

(a) Multicellular

(b) Unicellular

(c) Zooflagellates

(d) both (a) and (b)

Answer: B

4. Dinoflagellates are

(a) biflagellate

(b) uniflagellate

(c) they have many flagella

(d) non flagellate

Answer: A

5. Food reserve in Dinoflagellates is

(a) Alginic acid

(b) Fucoxanthin

(c) Starch

(d) Mannitol

Answer: C

6. Which of the following pigments are not present in Dinoflagellates?

(a) Fucoxanthin

(b) Chlorophyll a

(c) Chlorophyll b

(d) Chlorophyll c

Answer: C

7. Which of the following protozoans show bioluminescence?

(a) Opaline

(b) Noctiluca

(c) Paramecium

(d) Entamoeba

Answer: B

8. Marine phytoplankton is mostly represented by

(a) Brown algae

(b) Green algae

(c) Sea weeds

(d) Diatoms and Dinoflagellates

Answer: D

9. Function of pusule in Dinoflagellate is

(a) Osmoregulation

(b) Food production

(c) Food storage

(d) Movement

Answer: A

10. Dinoflagellates are

(a) Photosynthetic

(b) Holophytic

(c) Autotrophic

(d) All of these

Answer: D

Developed by: