Exercise for Physics – Basic Questions up to Class 10 Important for Exams – Must Know Logics Part 7

Get unlimited access to the best preparation resource for NEET : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

73. The credit of developing the polio vaccine goes to

(a) Jonas Salk

(b) Alb E. Sabin

(c) Selman Waksman

(d) None of these

Ans: (a)

74. Mark the wrong combination

(a) James Watt: Steam Engine

(b) A.G. Bell: Telephone

(c) J.L. Baird: Television

(d) J. Perkins: Penicillin

Ans: (d)

75. Choose the correct combination

(a) Typewriter: Remington

(b) Dynamite: Dunlop

(c) Evolution: Darwin

(d) Aeroplane: Harway

Ans: (c)

76. Who invented the ball point pen?

(a) Waterman

(b) Oscar

(c) Wilson

(d) Lazlo Biro

Ans: (d)

77. Blaze Pascal is associated with

(a) Calculating machine

(b) Computer

(c) Cinema

(d) None of the above

Ans: (a)

78. Wright Brothers are regarded inventors of the

(a) Balloon

(b) Bicycle

(c) Airplane

(d) None of these

Ans: (c)

79. Which of the following pairs is incorrect?

(a) Roentgen: X-ray

(b) Newton: Law of gravitation

(c) Faraday: Diffusion of gases

(d) Pasteur: Bacteriology

Ans: (c)

80. Philology is the

(a) Study of bones

(b) Study of muscles

(c) Study of architecture

(d) Study of languages

Ans: (d)

81. Anatomy is the branch of science which deals with

(a) Structure of animals and plants

(b) Functioning of body organs

(c) Animal behaviour

(d) Cells and tissues

Ans: (a)

82. Study of earthquakes is known as

(a) Ecology

(b) Seismology

(c) Numismatics

(d) None of these

Ans: (b)

83. Ecology deals with

(a) Birds

(b) Cell formation

(c) Relation between Organisms and their environment

(d) Tissues

Ans: (c)

84. Meteorology is the science of

(a) Weather

(b) Meteors

(c) Metals

(d) Earthquakes

Ans: (a)

85. Oncology is the study of

(a) Birds

(b) Cancer

(c) Mammals

(d) Soil

Ans: (b)

86. Study of life in outer space is known as

(a) End biology

(b) Exobiology

(c) Enter biology

(d) Neo biology

Ans: (b)