AIIMS MBBS 2018 Higher Questions and Answers with Solutions Part 10

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

Download PDF of This Page (Size: 174K)

Q: 85. Assertion: In Zieses salt coordination no. of Pt is five

Reason: ethane is bidentate ligand

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (4)

Solution:

Zieses salt:

Co-ordination no. is 4

Ethane is monodentate

Q: 86. Assertion: When one solvent mixed with other solvent, vapour pressure of one increases and other decreases

Reason: When any solute added into solvent, vapour pressure of solvent decreases

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (2)

Q: 87. Assertion: The surface tension of water is more than other liquid.

Reason: Water molecules have strong interred molecular H-bonding as attractive force.

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (1)

Solution:

Strong hydrogen bonding intermolecular forces results in greater surface tension of water.

Q: 88. Assertion: Anti histamine does not affect secretion of acid in stomach:

Reason: Anti Histamine and antacids work on different receptors.

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (1)

Part-C (Biology)

Q: 89.

Mean Annual Precipitation

Mean Annual Precipitation

Title: - Q-89-Image of Mean Annual Precipitation

Description: Q-89- Image of Mean Annual Precipitation

Select the correct labelling of above diagram

(1) A-Desert, B-Grassland, C-Tropical rain forest, D-Temperate forest, E-Coniferous Forest

(2) A. Grassland, B. Desert, C. Tropical rain forest, D- Coniferous Forest, E. Temperate forest

(3) A. Coniferous Forest, B. Grassland, C. Tropical rain forest, D- Temperate forest, E. Desert

(4) A. Tropical rain forest, B. Grassland, C. Desert, D- Coniferous Forest, E. Temperate forest

Ans. (1)

Q: 90. Select the wrong pair

(1) RNA polymerase

(2) RNA polymerase

(3) RNA polymerase

(4) RNA polymerase

Ans. (1)

Q: 91. Citrus canker is caused by

(1) Virus

(2) Fungi

(3) Bacteria

(4) None

Ans. (3)

Q: 92. Match the column

Match the Column
Match the Column

(A)

Virus

(I)

Schwann

(B)

Viroid

(II)

T.O. diener

(C)

Cell

(III)

Pasteur

(D)

Ribosome

(IV)

Palade

Match the Column
Match the Column

(1)

A-III, B-II, C-I, D-IV

(2)

A-II, B-I, C-IV, D-III

(3)

A-I, B-II, C-III, D-IV

(4)

A-IV, B-III, C-I, D-II

Title: - Q-92-Table of Match the Column

Description: Q-92-Table of Match the Column

Ans. (1)

Q: 93. Cytokinin involves

(1) Kinetin, zeatin, BAP

(2) GA3, IBA, Kinetin

(3) Zeatin, GA3, BAP

(4) IAA, Zeatin, kinetin

Ans. (1)

Q: 94. Auxin was first isolated from

(1) Human urine

(2) Callus

(3) Coconut milk

(4) None

Ans. (1)

Q: 95. Which of the following group does not represent monocot?

Apricot mango, guava, apple, coconut, strawberry

(1) Apricot, mango, Guava

(2) Apple, strawberry, coconut

(3) Coconut, apple, cashewnut

(4) Coconut, strawberry, mango

Ans. (1)

Developed by: