From 2020 AIIMS exam has been merged with NEET.

AIIMS MBBS 2018 Higher Questions and Answers with Solutions Part 13

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

Q: 123. Match Column-I (microbes) to the Column-II (biological products) and select the option having correct matching.

Match Column-I (microbes) to the Column-II (biological products)

Column-I

Column-II

(A)

Acetobacter Aceti

(i)

Citric Acid

(B)

Clostridium butylicum

(II)

Latic Acid

(C)

Aspergillums Niger

(III)

Acetic Acid

(D)

Lactobacillus

(IV)

Butyric Acid

Title: - Q-123-Table of match the Column-I &-II

Description: Q-123- Table of match the Column-I &-II

Options:

Match the Column-I &-II

(1)

A-(II), B-(I), C-(III), D-(IV)

(2)

A-(III), B-(II), C-(I), D-(IV)

(3)

A-(III), B-(IV), C-(I), D-(II)

(4)

A-(IV), B-(III), C-(II), D-(I)

Title: - Q-123-Table of match the Column-I &-II

Description: Q-123- Table of match the Column-I &-II

Ans. (3)

124. Spermatozoa receive nutrition from.

(1) Nurse glands

(2) Interstitial cells

(3) Epididymis

(4) Germ cells

Ans. (3)

Solution:

Spermatozoa receive nutrition from nurse cell and epididymis.

In the (1) option it is nurse glands not nurse cell

Q: 125. Choose the correct option from the following based on the diagram

Choose the correct answer

Choose the Correct Answer

Loading image

Title: - Q-125-Image of Choose the correct answer

Description: Q-125-Image of Choose the correct answer

(1) (a) Spermatheca (e) ovary (f) ovarian funnel (j) prostate gland

(2) (a) testis sac (h) accessory glands (g) ovarian funnel, (i) prostate gland

(3) (h) Spermatheca (a) ovary (j) ovarian funnel (c) accessory glands

(4) (h) testis sac (a) accessory glands (i) ovarian funnel, (g) prostate gland

Ans. (1)

Q: 26. Assertion: Hybrid is formed by cross between two organisms that are different in one, or more than one trait

Reason: Mendel crossed two plants differing in one trait to obtain F1 plants which is monohybrid cross

(1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(2) Both A and R are true but R is not correct explanation of A

(3) A is true but R is false

(4) A and R are false

Ans. (2)

Q: 127. Assertion: Transpiration occurs through stomata

Reason: Guttation is due to root pressure

(1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(2) Both A and R are true but R is not correct explanation of A

(3) A is true but R is false

(4) A and R are false

Ans. (2)

Q: 128. Assertion: In cycas, nitrogen fixation is found

Reason: In coralloid roots of cycas, cyanobacteria present

(1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(2) Both A and R are true but R is not correct explanation of A

(3) A is true but R is false

(4) A and R are false

Ans. (1)

Q: 129. Assertion: Photorespiration is found in all plants

Reason: In plants, first fixation product is formed in bundle sheath cells

(1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(2) Both A and R are true but R is not correct explanation of A

(3) A is true but R is false

(4) A and R are false

Ans. (4)

Q: 130. Assertion: Psilotum is living fossil

Reason: Equisetum in heterosporous pteridophyte

(1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(2) Both A and R are true but R is not correct explanation of A

(3) A is true but R is false

(4) A and R are false

Ans. (3)

Q: 131. Assertion: Fermentation is incomplete oxidation of glucose

Reason: Pyruvic acid decarboxylase, Alcoholic dehydrogenase catalyze the reaction

(1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(2) Both A and R are true but R is not correct explanation of A

(3) A is true but R is false

(4) A and R are false

Ans. (1)

Q: 132. Assertion: Lumbricus and Nereis both belong to Annelida.

Reason: They have nephridia.

(1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(2) Both A and R are true but R is not correct explanation of A

(3) A is true but R is false

(4) A and R are false

Ans. (2)

Q: 133. Assertion: Chymotrypsinogen and trypsinogen are released from gastric glands.

Reason: They help in the digestion of fats.

(1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(2) Both A and R are true but R is not correct explanation of A

(3) A is true but R is false

(4) A and R are false

Ans. (4)

Q: 134. Assertion: easily diffuses from alveoli to tissues and from tissue to alveoli.

Reason: Alveoli is 2-celled thick and capillaries are thin walled.

(1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(2) Both A and R are true but R is not correct explanation of A

(3) A is true but R is false

(4) A and R are false

Ans. (3)

Q: 135. Assertion: Myometrium is important component of uterus.

Reason: Myometrium produces strong contractions during parturition.

(1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(2) Both A and R are true but R is not correct explanation of A

(3) A is true but R is false

(4) A and R are false

Ans. (1)

Q: 136. Assertion: Plants having gene from Bacillus thuringiensis are resistant to insects.

Reason: These transgenic plants have receptors which convert protoxin into active toxin.

(1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(2) Both A and R are true but R is not correct explanation of A

(3) A is true but R is false

(4) A and R are false

Ans. (3)

Q: 137. Assertion: interferon is used in treatment of cancer.

Reason: interferon provokes immune system to identify tumor cells.

(1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(2) Both A and R are true but R is not correct explanation of A

(3) A is true but R is false

(4) A and R are false

Ans. (1)