AIIMS MBBS 2018 Higher Questions and Answers with Solutions Part 4

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

Download PDF of This Page (Size: 132K)

Q: 31. Assertion: Magnetic field cannot change K.E. moving charge.

Reason: Magnetic field cannot change velocity vector.

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (3)

Q: 32. Assertion: Net electric field insider conductor is zero

Reason: Total positive charge equals to total negative charge in a conductor

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (3)

Q: 33. Assertion: All the charge in a conductor gets distributed on whole of its outer surface.

Reason: In a dynamic system, charges try to keep their potential energy minimum

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (1)

Q: 34. Assertion: Water waves in a river are not polarized.

Reason: Water waves are longitudinal in nature.

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (1)

Q: 35. Assertion: In a string wave, during reflection from fix boundary, the reflected wave is inverted.

Reason: The force on string by clamp is in downward direction while string is pulling the clamp in upward direction.

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (1)

Q: 36. Assertion: Surface tension decreases with increase in temperature.

Reason: On increasing temperature kinetic energy increases and intermolecular forces decreases.

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (1)

Q: 37. Assertion: Torque on a body can be zero even if there is a net force on it.

Reason: Torque and force on a body are always perpendicular.

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (2)

Part-B (Chemistry)

Q: 38. What is observe when is heated

(1) Yellow

(2) Violet

(3) Green

(4) Blue

Ans. (1)

Solution:

Due to presence of F- centre

Q: 39. Which option is valid for zero order reaction.

(1)

(2)

(3)

(4)

Ans. (3)

Solution:

For zero order

Q: 40. Violet colour appear in glass when we add-

(1)

(2)

(3)

(4)

Ans. (1)

Solution:

gives violet colour (according table in NCERT Class XII )

Q: 41. In which ‘d’ electrons are zero?

(1)

(2)

(3)

(4)

Ans. (4)

Q: 42. What is IUPAC name of following?

4-Bromo-2-phenylpent-2-ene

4-Bromo-2-Phenylpent-2-Ene

Title: Q-42-Image of 4-Bromo-2-phenylpent-2-ene

Description: Q-42- Image of 4-Bromo-2-phenylpent-2-ene

(1) 4-Bromo-2-phenylpent-2-ene

(2) 2-Bromo-4-phenylpent-2-ene

(3) 4-Bromo-2-phenylpent-4-ene

(4) 2-Bromo-4-phenylpent-3-ene

Ans. (1)

Solution:

4-Bromo-2-phenylpent-2-ene

4-Bromo-2-Phenylpent-2-Ene

Title: Q-42-1-Image of 4-Bromo-2-phenylpent-2-ene

Description: Q-42-1- Image of 4-Bromo-2-phenylpent-2-ene

Developed by: