AIIMS MBBS 2018 Higher Questions and Answers with Solutions Part 6

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

Download PDF of This Page (Size: 140K)

Q: 50.

Correct order of basic strength

Correct Order of Basic Strength

Title: Q-50-Find the correct order of basic strength

Description: Q-50- Find the correct order of basic strength

Correct order of Basic strength

(1) I > II > III > IV

(2) II > III > I >IV

(3) III > II > I > IV

(4) IV > I > II > III

Ans. (2)

Solution:

Correct order of basic strength

Correct Order of Basic Strength

Title: Q-50-1-The correct order of basic strength

Description: Q-50-1- The correct order of basic strength

Q: 51.

Title:

Description:

Correct order of basic strength

Correct Order of Basic Strength

(1)

Correct order of basic strength

Correct Order of Basic Strength

(2)

Correct order of basic strength

Correct Order of Basic Strength

(3)

Correct order of basic strength

Correct Order of Basic Strength

(4)

Correct order of basic strength

Correct Order of Basic Strength

Solution:

Correct order of basic strength

Correct Order of Basic Strength

Q: 52. F-centre is

(1) Anion vacancy occupied by unpaired electron

(2) Anion vacancy occupied by electron

(3) Cation vacancy occupied by electron

(4) Anion present in interstitial site

Ans. (1)

Solution:

F-centre is unpaired e.

Q: 53. Wave length of particular transition for atom is . What can be wavelength of for same transition:

(1)

(2)

(3)

(4)

Ans. (2)

Solution:

For

Q: 54. Which of the following contain at least one lone pair in all of its halide

(1)

(2)

(3)

(4)

Ans. (1)

Q: 55. One monatomic gas is expanded adiabatically from to at external pressure finds ?

(1)

(2)

(3)

(4)

Ans. (1)

Solution:

Process is adiabatic

Q: 56. Correct order of acidic strength

order of acidic strength

Order of Acidic Strength

Title: Q-56-Find the order of acidic strength

Description: Q-56- Find the order of acidic strength

(1)

(2)

(3)

(4)

Ans. (2)

Solution:

The acidic Nature α-I

The Acidic Nature Α-I

Title: Q-56-The acidic Nature

Description: Q-56- The acidic Nature

Q: 57. Which of the following is true for

(1) Paramagnetic

(2) Anhydride of

(3) Brown gas

(4) Exist in solid state in form of .

Ans. (4)

Solution:

in solid form exists as .

Developed by: