AIIMS MBBS 2018 Higher Questions and Answers with Solutions Part 9

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

Download PDF of This Page (Size: 210K)

Q: 76.

Electrophilic Addition Reaction

Electrophilic Addition Reaction

(1)

Electrophilic Addition Reaction-A

Electrophilic Addition Reaction-A

(2)

Electrophilic Addition Reaction-B

Electrophilic Addition Reaction-B

(3)

Electrophilic Addition Reaction-C

Electrophilic Addition Reaction-C

(4)

Electrophilic Addition Reaction-D

Electrophilic Addition Reaction-D

Ans. (2)

Solution:

Electrophilic Addition Reaction

Electrophilic Addition Reaction

Title: - Q-76-Image of Electrophilic Addition Reaction

Description: - Q-76-Image of Electrophilic Addition Reaction

Q: 77. Assertion: formic acid reacts with form.

Reason: is mild (moderate) oxidizing agent

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (2)

Solution:

In

Behaves likedehydrating agent.

Q: 78. Assertion: is not valid for Brown Ring Test.

Reason: Because

First convert into

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (3)

Solution:

In Brown ring test, oxidizes to, and reduces to.

Q: 79. Assertion: and both are present in fertilizers.

Reason: increases the solubility of fertilizers.

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (3)

Q: 80. Assertion: has higher boiling point than .

Reason: is allotrope of oxygen

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (2)

Solution:

Both statements are true but are not related.

Q: 81. Assertion: Tyrosine behave as a acidic at

Reason: of phenol is more than.

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (1)

Q: 82. Assertion: and colloidal sol on mixing precipitates

Reason: and combine and form new composition precipitates.

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (3)

Solution:

and are positive and negative colloids. On mixing mutual coagulation causes precipitation

Q: 83. Assertion:

Isopropyl Benzene

Isopropyl Benzene

Title: - Q-83-Image of Isopropyl Benzene

Description: Q-83-Image of Isopropyl Benzene

Product is isopropyl benzene

Reason: Due to rearrangement of primary carbonation into secondary carbocation

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (1)

Q: 84. Assertion:

P-nitroethyl phenyl ether

P-Nitroethyl Phenyl Ether

Title: - Q-84-Image of p-nitroethyl phenyl ether

Description: Q-84-Image of p-nitroethyl phenyl ether

Reason: due to formation of highly stable carbocation.

(1) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

(2) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(3) If assertion is true but reason is false.

(4) If both assertion and reason are false.

Ans. (4)

Developed by: