📣 From 2020 AIIMS exam has been merged with NEET.

AIIMS Solved Paper 2010 (Part 14 of 20)

Doorsteptutor material for AIIMS is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of AIIMS.

  1. Vaccine with maximum efficacy is
    1. OPV
    2. Measles
    3. BCG
    4. TT

    Answer: b

  2. True about arboviruses is:
    1. Yellow fever is endemic in India
    2. dengue has only one serotype
    3. KFD was first identified in West Bengal
    4. Chikungunya is transmitted by Aedes aegypti

    Answer: d

  3. Which is not used in treatment of heroin dependence?
    1. disulfiram
    2. buprenorphine
    3. clonidine
    4. lofexidine

    Answer: a

  4. All of the following drug is CYPA inhibitor except:
    1. erythromycin
    2. itraconazole
    3. ritonavir
    4. saquinavir

    Answer: d

  5. Most common dose limiting toxicity of chemotherapeutic agent?
    1. Myelosuppression
    2. GI toxicity
    3. Neurotoxicity
    4. Alopecia

    Answer: a

  6. Oligospermia caused by
    1. Methotrexate
    2. Hydroxychloroquine
    3. Leflunomide
    4. D-peniollamine

    Answer: a

  7. Drug of choice for Zollinger-Ellison syndrome
    1. antihistaminics
    2. Proton lump inhibitors
    3. Dopamine agonists
    4. Antacids

    Answer: b

  8. Which one of the following drugs cause hypomagnesemia by increased excretion?
    1. Frusemide therapy
    2. Cisplatin
    3. Digitalis
    4. Aminoglycosides

    Answer: a

  9. Pharmacovigilance is done for monitoring
    1. drug price
    2. unethical practices
    3. drug safety
    4. pharmacology students

    Answer: c

  10. Which of the following drugs is both antiresoptive and bone formative?
    1. strontium ranelate
    2. calcitonin
    3. ibadronate
    4. teriperatide

    Answer: a

Developed by: