📣 From 2020 AIIMS exam has been merged with NEET.

AIIMS Solved Paper 2010 (Part 15 of 20)

Doorsteptutor material for AIIMS is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of AIIMS.

  1. Thalidomide is used in all except
    1. HIV induced peripheral neuropathy
    2. HIV induced mouth ulcer
    3. Bechet՚s syndrome
    4. Erythema nodosum leprosum

    Answer: a

  2. Which is not an alkylating agent?
    1. 5-FU
    2. Chlorambucil
    3. Melphalan
    4. Cyclophosphamide

    Answer: a

  3. Drug not used in pulmonary hypertension
    1. Calcium channel blocker
    2. Endothelin receptor antagonist
    3. Alpha blocker
    4. Prostacyclin

    Answer: c

  4. Opioid agonist are A/E
    1. Morphine
    2. Codeine
    3. Ketamine
    4. Methadone

    Answer: c

  5. CD4 is not important for which of the following
    1. antibody production
    2. cytotoxicity of T cells
    3. memory B cells
    4. opsonisation

    Answer: d

  6. Characteristic feature of acute inflammation
    1. vasoconstriction
    2. vascular stasis
    3. vasodilatation and increased vascular permeability
    4. margination of leucocytes

    Answer: c

  7. Main feature of chemotaxis is
    1. increased random movement of neutrophils
    2. increased adhesiveness to intima
    3. increased phagocytosis
    4. unidirectional locomotion of neutrophils

    Answer: d

  8. Central organ in apoptosis
    1. mitochondria
    2. nucleus
    3. ER
    4. golgi body

    Answer: a

  9. Coagulative necrosis is seen in
    1. TB
    2. Sarcoidosis
    3. Cryptococcal infection
    4. gangrene

    Answer: a

  10. Best investigation for diagnosing amyloidosis
    1. Rectal biopsy
    2. Colonoscopy
    3. CT scan
    4. Upper GI endoscopy

    Answer: a

Developed by: