Verbal Section Most Important Questions and Answers Part 8

Doorsteptutor material for JNU is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

21. RELAPSE : CONVALESCENCE

(a) dissonance : harmony

(b) feudalism : industrialization

(c) repetition : monotony

(d) impasse : debate

(e) recidivism : rehabilitation.

Ans : (e)

22. BOUQUET : FLOWERS

(a) corn : husk

(b) woodpile : logs

(c) forest : thicket

(d) mist : fog

(e) drift : snow.

Ans : (b)

23. TRIANGLE : QUADRILATERAL

(a) rectangle : octagon

(b) cone : cube

(c) pentagon : hexagon

(d) plane : solid

(e) regular : symmetrical.

Ans : (c)

24. SARTORIAL : TAILOR

(a) thespian : designer

(b) rhetorical : questioner

(c) pictorial : musician

(d) histrionic : singer

(e) terpsichorean : dancer.

Ans : (e)

25. NECROMANCY : GHOSTS

(a) magic : legerdemain

(b) alchemy : gold

(c) sorcery : spirits

(d) fortune _ telling : gypsies

(e) romance : stories.

Ans : (c)

26. DRUM : TYMPANI

(a) piano : orchestra

(b) cornet : percussion

(c) stick : baton

(d) violin : viola

(e) oboe : woodwind.

Ans : (e)

27. EXTROVERT : RETICENT

(a) reprobate : humility

(b) strategist : decisiveness

(c) zealot : loyalty

(d) maverick : conformity

(e) renegade : ambition.

Ans : (d)

28. HYGROMETER : BAROMETER

(a) snow : rain

(b) humidity : pressure

(c) water : mercury

(d) temperature : weather

(e) forecast : rain.

Ans : (b)

29. EXEMPTION : EXCLUSIONS

(a) discharge : elimination

(b) debarment : prevention

(c) immunity : isolation

(d) forgive : condone

(e) enclosure : open.

Ans : (c)

30. FEBRILE : ILLNESS

(a) classic : cultivation

(b) delusional : insanity

(c) eccentric : discrimination

(d) tenacious : astonishment

(e) juvenile : maturity.

Ans : B

31. DISAPPROBATION : CONDEMN

(a) calumny : eulogies

(b) enigma : enlighten

(c) fallacy : disseminate

(d) exhortation : urge

(e) solvency : deploy.

Ans : (d)

32. GEM : TURQUOISE

(a) lettuce : green

(b) pear : orange

(c) stone : magenta

(d) vine : cherry

(e) flower : violet.

Ans : (e)

33. WINE : GRAPES

(a) liquor : intoxicating

(b) whiskey : hops

(c) champagne : raisins

(d) vodka : potatoes

(e) vineyard : winery.

Ans : (d)