Important Practice Questions and Answers in Biology Part 1

Doorsteptutor material for AP is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of AP.

Digestion and Absorption: Gastrointestinal Hormones/Digestive Enzymes/Nutrition & Nutritional Requirement

1. Which group contains biocatalysts?

(a) Peptidase, amylase, rennin

(b) Myosin, oxytocin, adrenaline

(c) Rhodopsin, pepsin, steapsin

(d) Glucose, amino acids, fatty acids

Answer: (a)

2. Which one of the following four secretions is correctly matched with its source, target and nature of action?

Which One of the Following Four Secretions is Correctly Matched with Its Source, Target and Nature of Action
SecretionSourceTargetAction
(a)GastrinStomach liningOxyntic cellsProduction of HCI
(b)InhibinSertoli cellsHypothalamusInhibition of secretion of gonadotrop in releasing hormone
(c)EnterokinaseDuodenumGall bladderRelease of bile juice
(d)Atrial Natriuretic Factor (ANF)Sinu atrial node (SAN) M-cells of AtriaJuxta-glomerular apparatus (JGA)Inhibition of release of rennin

Answer: (d)

3. Enzymes, vitamins and hormones can be classified into a single category of biological chemicals, because all of

(a) Are proteins.

(b) Enhance the oxidative metabolism.

(c) Aid the regulating mechanism.

(d) Are synthesized within the body of an organism.

Answer: (c)

4. Glucose, galactose and fructose all have the same molecular size and composition and their absorption through the mucosal cells takes place

(a) At the same rate

(b) Glucose is absorbed most rapidly

(c) Fructose is absorbed most rapidly

(d) Galactose is absorbed most rapidly

Answer: (d)

5. Synthesis of vitamin A in the body takes place in

(a) Blood

(b) Pancreas

(c) Spleen

(d) Liver

Answer: (d)

6. Which vitamin is destroyed by ultraviolet rays?

(a) A

(b) D

(c) E

(d) K

Answer: (c)

7. Which of the following is the matching pair of the deficient nutrient and the resulting disease in which the patient develops swollen lips, thick pigmented skin of hands and legs and irritability?

(a) Iodine-Goitre

(b) Niacin-pellagra

(c) Thiamine-beri-beri

(d) Protein-kwashiorkar

Answer: (b)

8. A patient of diabetes mellitus excretes glucose in urine even when he is kept in a carbohydrate free diet. It is because

(a) Fats are catabolised to form glucose.

(b) Amino acids are catabolised in liver.

(c) Amino acids are discharged in blood stream from liver.

(d) Glycogen from muscles is released in blood stream.

Answer: (a)

1. During forced expiration, actively contracting muscles include the

(a) Diaphragm

(b) External intercostals

(c) Abdominal muscles and external intercostals

(d) Diaphragm and intestinal muscle

Answer: (c)

2. Similarity between the trachea of cockroach and rabbit is that

(a) Both are paired and branched.

(b) Ciliated epithelium is present in both.

(c) Walls of both cannot be deformed.

(d) In both head originates from pharynx.

Answer: (c)

Developed by: