Aptitude Logical Reasoning Simple Interest 2020 BITSAT Part 10

Get unlimited access to the best preparation resource for NBHM : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 94K)

1. On a certain sum, the simple interest at the end of years becomes of the sum. What is the rate percent per annum?

A.

B.

C.

D.

Answer: C

2. With a given rate of simple interest the ratio of the principle and amount for a certain period of time is . After 3 years with the same rate of interest to the ratio of the principle and amount becomes . The ratio of interest per annum is?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

3. Rs.1000 is invested at p.a simple interest if the interest is added to the principle after every 10 years. The amount will become Rs. 2000 After

A. 15 years

B. years

C. 18 years

D. 20 Years

Answer: B

4. A sum of money amounts to Rs. 9800 after 5 years and Rs. 12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is:

A.

B.

C.

D.

Answer: C

5. What will be the ratio of simple interest earned by certain amount at the same rate of interest for 6 years and that for 9 years?

A.

B.

C.

D. Data inadequate

Answer: C

6. A certain amount earns simple interest of Rs. 1750 after 7 years. Had the interest been more, how much more interest would it have earned?

A. Rs. 35

B. Rs. 245

C. Rs. 350

D. Cannot be determined

Answer: D

7. A person borrows Rs. 5000 for 2 years at p.a. simple interest. He immediately lends it to another person at 6p.a for 2 years. Find his gain in the transaction per year.

A. Rs.

B. Rs. 125

C. Rs. 150

D. Rs.

Answer: A

8. Simple interest on a certain sum at a certain annual rate of interest is of the sum. If the numbers representing rate percent and time in years be equal, then the rate of interest is:

A. 5

B. 8

C.

D.

Answer: C

Developed by: