Reasoning Paper 2 Most Important Questions and Answers Part 4

Doorsteptutor material for BITSAT is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Directions:

(Q. 32–36) A number arrangement machine, when given a particular input, rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and the stages of arrangement. Input: 245, 316, 436, 519, 868, 710, 689

Step I: 710, 316, 436, 519, 868, 245, 689

Step II: 710, 316, 245, 519, 868, 436, 689

Step III: 710, 316, 245, 436, 868, 519, 689

Step IV: 710, 316, 245, 436, 519, 868, 689

Step IV is the last step of input.

32. If 655, 436, 764, 799, 977, 572, 333 is the input which of the following steps will be ‘333, 436, 572, 655, 977, 764, 799’?

(A) II

(B) III

(C) IV

(D) I

Ans : (B)

33. How many steps will be required to get the final output from the following input? Input: 544, 653, 325, 688, 461, 231, 857

(A) 5

(B) 4

(C) 3

(D) 6

Ans : (A)

34. For the given input, which of the following will be third step? Input: 236, 522, 824, 765, 622, 463, 358

(A) 522, 236, 765, 824, 622, 463, 358

(B) 522, 622, 236, 824, 765, 463, 358

(C) 522, 622, 236, 765, 824, 463, 358

(D) 522, 622, 236, 463, 824, 765, 358

Ans : (C)

35. If following is the second step for an input, what will be the fourth step?

Step II: 620, 415, 344, 537, 787, 634, 977

(A) 620, 415, 344, 537, 634, 787, 977

(B) 620, 415, 344, 634, 537, 787, 977

(C) 620, 415, 344, 634, 787, 537, 977

(D) Can’t be determined

Ans : (B)

36. Which of the following is the last step for the following input? Input: 473, 442, 735, 542, 367, 234, 549

(A) 234, 442, 542, 473, 735, 367, 549

(B) 234, 442, 542, 735, 473, 367, 549

(C) 234, 442, 542, 473, 367, 735, 549

(D) 234, 442, 542, 735, 367, 473, 549

Ans : (A)

Directions:

(Q. 37–41) Read the following information carefully and answer the questions given below it:

(1) There is a group of six persons A, B, C, D, E and F in a family. They are Psychologist, Manager, Lawyer, Jeweler, Doctor and Engineer.

(2) The doctor is the grandfather of F, who is a Psychologist.

(3) The Manager D is married to A.

(4) C, the Jeweler, is married to the Lawyer.

(5) B is the mother of F and E.

(6) There are two married couples in the family.

(7) The Psychologist is a female while Engineer is a male.

37. What is the profession of E?

(A) Doctor

(B) Engineer

(C) Manager

(D) Psychologist

Ans : (B)

38. How is A related to E?

(A) Brother

(B) Uncle

(C) Father

(D) Grandfather

Ans : (D)

39. How many male numbers are there in the family?

(A) One

(B) Three

(C) Four

(D) Two

Ans : (B)

40. What is the profession of A?

(A) Doctor

(B) Lawyer

(C) Jeweler

(D) Manager

Ans : (A)

41. Which of the following is one of the pairs of couples in the family?

(A) AB

(B) AC

(C) AD

(D) AE

Ans : (C)

42. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(A) Papaya

(B) Mango

(C) Jackfruit

(D) Watermelon

Ans : (C)