Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2019 Bank Clerical Part 3

Download PDF of This Page (Size: 103K)

1. I bought two books; for Rs.480. I sold one at a loss of 15% and other at a gain of 19% and then I found each book was sold at the same price. Find the cost of the book sold at a loss?

A. Rs.28

B. Rs.280

C. Rs.140

D. Rs.70

Answer: B

2. A man buys an article and sells it at a profit of 20%. If he had bought it at 20% less and sold it for Rs.75 less, he could have gained 25%. What is the cost price?

A. Rs.370

B. Rs.375

C. Rs.350

D. Rs.300

Answer: B

3. A person bought an article and sold it at a loss of 10%. If he had bought it for 20% less and sold it for Rs.75 less, he could have gained 25%. What is the cost price?

A. Rs.250

B. Rs.225

C. Rs.275

D. Rs.200

Answer: A

4. If goods be purchased for Rs.840 and one-fourth be sold at a loss of 20% at what gain percent should the remainder be sold so as to gain 20% on the whole transaction?

A. 30%

B. 33%

C.

D. 35%

Answer: C

5. Oranges are bought at 11 for a rupee and an equal number more at 9 a rupee. If these are sold at 10 for a rupee, find the loss or gain percent?

A. 1% gain

B. 2% gain

C. 1% loss

D. 2% loss

Answer: C

6. A dealer purchased an article at 3/4 of its list price and sold 50% more than the list price. Find his gain percent?

A. 75%

B. 50%

C. 100%

D. 80%

Answer: C

Explanation:

7. At what price must an article costing Rs.47.50 be marked in order that after deducting 5% from the list price. It may be sold at a profit of 25% on the cost price?

A. Rs.62.50

B. Rs.72.50

C. Rs.75.00

D. Rs.80.00

Answer: A

8. A trader marked the price of a car 20% above the cost price and allowed the purchaser 5% discount on the marked price there by gained Rs.8400. Find the cost price of the car?

A. Rs.60000

B. Rs.75000

C. Rs.68400

D. Rs.78400

Answer: A

9. A trader marked the price of the T.V. 30% above the cost price of the T.V. and gave the purchaser 10% discount on the marked price, thereby gaining Rs.340. Find the cost price of the T.V?

A. Rs.2250

B. Rs.2000

C. Rs.2150

D. Rs.2200

Answer: B

10. A man buys milk at a certain rate per litre and after adding water to it sells the mixture at the same rate. Find in what ration he much mix water to milk so as to gain 20% on his outlay?

A.

B.

C.

D.

Answer: A

11. A person buys an article at Rs.500. At what price should he sell the article so as to make a profit of 20%?

A. Rs.600

B. Rs.500

C. Rs.250

D. Rs.700

Answer: A

12. By selling an article at Rs.600, a profit of 25% is made. Find its cost price?

A. Rs.350

B. Rs.400

C. Rs.573

D. Rs.480

Answer: D

13. By selling an article at Rs.800, a shopkeeper makes a profit of 25%. At what price should he sell the article so as to make a loss of 25%?

A. Rs.600

B. Rs.480

C. Rs.500

D. Rs.450

Answer: B

14. A shopkeeper buys two articles for Rs.1000 each and then sells them, making 20% profit on the first article and 20% loss on second article. Find the net profit or loss percent?

A. neither profit nor loss

B. 1%

C. 2%

D. 3%

Answer: A

15. A shopkeeper sells two articles at Rs.1000 each, making a profit of 20% on the first article and a loss of 20% on the second article. Find the net profit or loss that he makes?

A. neither profit nor loss

B. 3%

C. 5%

D. 4%

Answer: D

Doorsteptutor material for BITSAT is prepared by worlds top subject experts- fully solved questions with step-by-step exaplanation- practice your way to success.

Developed by: