Basics of General Studies: Important for Exam: Aptitude Part 3

Get unlimited access to the best preparation resource for Bank-PO : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

21. (A) Sun

(B) Universe

(C) Moon

(D) Star

Ans. (B)

22. (A) Cheese

(B) Milk

(C) Curd

(D) Ghee

Ans. (B)

23. (A) Carrot

(B) Radish

(C) Potato

(D) Brinjal

Ans. (D)

24. In a certain code ‘CONTRIBUTOR’ is written as ‘RTNOCIROTUB’. How is ‘prohibition’ written in that code?

(A) NOITIBIHORP

(B) IHORPBITION

(C) ITIONBIHOTP

(D) IHORPBNOITI

Ans. (D)

25. If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as XZG and ‘YLZG’ respectively in a code language how is ‘EGG’ to be written in the same language?

(A) VSS

(B) URR

(C) VTT

(D) UTF

Ans. (C)

26. In a code language SINGER is written as AIBCED then GINGER will be written in the same code as—

(A) CBIECD

(B) CIBCED

(C) CBICED

(D) CIBECD

Ans. (B)

27. If BAT is coded as 283, CAT is coded as 383 and ARE is coded as 801, then the code for BETTER is—

(A) 213310

(B) 213301

(C) 123301

(D) 012334

Ans. (A)

28. If water is called black, black is called tree, tree is called blue, blue is called rain, rain is called pink and pink is called fish in a certain language then what is the colour of sky called in that language?

(A) Blue

(B) Fish

(C) Rain

(D) Pink

Ans. (C)

29. A man walks 3 km northwards and then turns left and goes 2 km. He again turns left and goes 3 km. He turns right and walks straight. In which direction he is walking now?

(A) East

(B) West

(C) North

(D) South

Ans. (B)

30. One morning after sunrise Vikram and Shailesh were standing in a lawn with their back towards each other. Vikram’s shadow fell exactly towards left-hand side. Which direction Shailesh was facing?

(A) East

(B) West

(C) North

(D) South

Ans. (D)

31. Nageena is taller than Pushpa but not as tall as Manish. Rama is taller than Namita but not as tall as Pushpa. Who among them is the tallest?

(A) Manish

(B) Pushpa

(C) Namita

(D) Nageena

Ans. (A)

Developed by: