Bank Clerical Practice questions for Ecology and Environment Part 15

Download PDF of This Page (Size: 120K)

92. Consider the following statements regarding Ethanol Blending: It reduces the import burden on accoumt of crude petroleum.

2. Government has mandated 5% blending of ethanol wit petrol on all-India basis.

3. National policy on Bio-fuels proposes that the blending level be increased to 20% by 2017.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: D

93. Which of the following schemes are initiatives boost tourism sector in the country?

1. Hunan Se Rodger Tak

2. Swisher

3. Swedish Dashawn

4. PRASAD

Select the correct answer from the codes given below.

(a) and 2 only

(b) 3 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: C

94. Kuznets curve is used to explain which of the following?

(a) Relationship between economic inequalities against income per capita.

(b) Relationship between rates of taxation and resulting lives of government revenue.

(c) Relationship between household expenditure on particular good and household income

(d) Relationship between unemployment and inflation

Answer: A

95. Which of the following research station is/are located in Antarctica?

1. Himadri

2. Maître

3. Bharati

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(C) 2 and 3 only

(d) 2 only

Answer: C

96. With reference to Paramparagat Krishi Vikas Yojana, consider the following statements:

1. It aims to promote organic farming through a cluster based approach.

2. It provides financial support to farmers for adoption of organic farming.

3. It is a component of National Mission for sustainable agriculture.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

© 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: D

97. With reference to hydrological cycle, consider the following statements:

1. Globally, majority of evaporation occurs from the oceans.

2. In tropical forests up to 75% of annual rainfall is returned to the atmosphere by plants.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: C

98. With reference to ecological succession, which of the following best describes ‘Sere?

(a) It is the sequence of communities succeeding each other.

(b) It is the first stage of succession that invades bare land.

(c)It is the terminal stage of succession represented by climax community

(d) It is the community of flora and fauna preceding a bare rock.

Answer: A

99. Which of the following characteristics are used in quantitative analysis of a plant community?

1. Frequency

2. Diversity

3. Biomass

Select the correct answer using the code given below

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3only

(d) 1, 2 and 3

Answer: D

100. Consider the following regarding Universal Service obligation Fund USOF): 1. it has been accorded statutory status under Indian Telegraph (Amendment0 Act, 2003.

2. Bharat Net project will be funded by it which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: C