Multiple Choice Questions for General Studies Part 3

Q: 25 Name the state whose cricket team on 7 April 2015 won the 2014-15 Syed Mushtaq Ali T20 Trophy played at the KIIT cricket Stadium, Bhubaneshwar.

  1. Punjab

  2. Jharkhand

  3. Haryana

  4. Gujarat

Answer: D

Q: 26 Under whose chairmanship the Union Ministry of Commerce and Industry constituted a committee to suggest simplified compliance for establishing new industries?

  1. Ajay Shankar

  2. Vijay Kelkar

  3. Y.V Reddy

  4. Bibek Debroy

Answer: A

Q: 27 The Union Government on 7 April 2015 adopted a resolution to color code industries based on pollution potential. According to the resolution, the industries will be re-categorized into how many colors?

  1. Three

  2. Five

  3. Seven

  4. Four

Answer: A

Q: 28 Who was appointed as the Director of ISRO Satellite Centre (ISAC), Bengaluru on 1 April 2015?

  1. Mayilsamy Annadurai

  2. SK Shivakumar

  3. MYS Prasad

  4. Anil Bharadwaj

Answer:A

Q;29 Name the bird that was sighted by two Mumbai-based photographers in Narara Marine National park of Gujarat on 26 February 2015.

  1. Grey Hypocolius

  2. Chestnut-breasted Partridges

  3. Spoon-billed Sandpiper

  4. Pink-headed Duck

Answer: A

Q:30 Consider the following statements with respect to MUDRA Bank that was launched by the Prime Minister Narendra Modi on 8 April 2015

I. The Concept of MUDRA Bank goes beyond the credit only approach and is based on credit plus solution approach. II. Under the product Tarun offered by MUDRA Bank, the loans up to 50000 rupees will be covered. III. It envisages formulating and running a Credit Guarantee Scheme for providing guarantees to the loans/portfolios which are being extended to micro enterprises

Which is/are correct?

  1. I and II

  2. II and III

  3. I and III

  4. All of the above

Answer: C

Q:1 India and France inked 20 Memorandum of Understandings (MoUs) on 10 April 2015 to give new impetus to bilateral co-operation between the two nations. Consider the following statements in this context: I. MoU between L&T and AREVA inked to enable transfer of technology and development of indigenous nuclear energy industry in India II. MoU on Cooperation in the field of sports III. MoU on cooperation in the field of renewable energy IV. Railway protocol between to establish cooperation between Indian and French Railways for semi-high speed rail and station renovation

Which is/are correct?

  1. I and II

  2. II and III

  3. I,II and IV

  4. All of the above

Answer: D

Q:2 Who among the following on 12 April 2015 won the Bronze medal in the 10-m Air Pistol Men final at the ISSF Rifle/Pistol World Cup held in Changwon, the Republic of Korea?

  1. JItu Rai (India)

  2. Jin Jongoh(South Korea)

  3. Nuang Ye Tun (Myanmar)

  4. Abinav Bindra (India)

Answer: A

Q:3 Name the 1971 Indo-Pak War hero who died on 11 April 2015.

  1. Air Chief Marshal (retd) Hrushikesh Moolgavkar

  2. Air Chief Marshal (retd) Idris Hasan Latif

  3. Lt General (retd) Hanut Singh

  4. Second Lieutenant Arun Khetarpal

Answer: C

Q:4 Union Home Ministry on 10 April 2015 notified amendments to the Governors(Allowances and Privileges) Rules, 1987. Consider the following statements in the context: I. The amended rules bar the Governors to stay in their respective states for at least 292 days in a year. II. The duration of visits in extraordinary circumstances cannot exceed 20 percent of the days in calendar years. III. The rules also say that frequency of visit to the home State shall also be avoided or limited. Which is/are correct?

  1. I and II

  2. II and III

  3. I and III

  4. All of the above

Answer: D

Q:5 Painting titled tree of life that reflects traditional societal respect for nature in India was gifted to French President Francois Hollande by Prime Minister Narendra Modi on 11 April 2015. Name the person who created the painting?

  1. Brajanath Ratha

  2. Bhaskar Mahapatra

  3. Sudarshan Pattanaik

  4. Sachidananda Routray

Answer: B