Multiple Choice Questions for General Studies Part 5

Download PDF of This Page (Size: 121K)

Q:18 Consider the following statements with respect to Global IPO Trends 2015 report released by Ernst & Young on 13 April 2015

I. Top Exchange by fund raised during 2015 Q1 was Shanghai Stock Exchange II. Top three countries by deal volume in 2015 Q1 were China, US and Japan

Which is/are correct?

  1. Only I

  2. Only II

  3. Both I and II

  4. Neither I nor II

Answer: C

Q:19 Which organisation released the Migration and Development Brief on April 2015?

  1. International Monetary Fund (IMF)

  2. World Bank (Correct Answer)

  3. International Labour Organisation (ILO)

  4. United Nations Development Programme (UNDP)

Answer: D

Q:20 Consider the following statements about the Migration and Development Brief released by World Bank on 13 April 2015:

I. The top five remittance recipient countries, in terms of value of remittances, continue to be India, China, Philippines, Mexico and Nigeria II. The Global average cost of sending 200 US dollar held steady at 8 percent of the value of the transaction

Which is/are correct?

Q:21 According to the World Bank’s South Asia Economic Focus report released on 13 April 2015, in the fiscal year 2015-16 Indian economy is projected to grow at

  1. 8 percent

  2. 7.3 percent

  3. 7.5 percent

  4. 7.2 percent

Answer: C

Q:22 Who among the following on 14 April 2015 resigned as the bowling coach of South Africa Cricket team?

  1. Allan Donald

  2. Lance Klusener

  3. Pat Symcos

  4. Paul Adams

Answer: A

Q:23 The annual imposition of ban on fishing for 45-day in the eastern coastal zone started on 15 April 2015. A similar ban on the West Cost is imposed from which date every year?

  1. 15 April

  2. 31 May

  3. 15 June

  4. 31 July

Answer: C

Q:24 Union Ministry of Home Affairs (MHA) on 14 April 2015 decided to rename Tourist Visa on Arrival-Electronic Travel Authorization scheme(TVoA-ETA)as

  1. E-visa

  2. E-Tourist Visa

  3. Tourist Visa on Arrival

  4. E-Arrival visa

Answer: A

Q:25 What is the meaning of Net Neutrality principle which was in the news in the month of April 2015?

  1. Equal treatment of all data on the Internet

  2. Equal treatment of all Users on the Internet

  3. Equal treatment of all Internet Service Providers(ISPs)

  4. All of the above

Answer: A

Q:26 India- Germany Joint Statement was released on 14 April 2015 during three-day Germany visit of Prime Minister Narendra Modi. Consider the following statements in this context:

I. In the field of environment, the two nations agreed to strengthen the bilateral cooperation through the establishment of two working groups in the areas of water and waste management.

II. To promote closer educational exchanges through setting up of an International Center for Advanced Studies in the Humanities and Social Sciences.

Which is/are correct

  1. Only I

  2. Only II

  3. Both I and II

  4. Neither I nor II

Answer: C

Q:27 Name the woman who was sworn-in as the first lady judge of the Sikkim High Court on 15 April 2015.

  1. G Rohini

  2. Sujata Manohar

  3. KK Usha

  4. Meenakshi Madan Rai

Answer: D