Multiple Choice Questions for General Studies Part 8

Q.19 Which one of the following developed countries did not from the part of Prime Minister Narendra Modi’s nine-day visit to three nations that took place from 9 April -17 April 2015?

  1. United Kingdom

  2. Germany

  3. France

  4. Canada

Answer: A

Q:20 Consider the following statements with respect to Global E-waste Monitor Report 2014 released by the United Nations (UN) on 19 April 2015

  1. Only I

  2. Only II

  3. Both I and II

  4. Neither I nor II

Answer: C

Q:21 Where the 13th UN Congress on Crime prevention and Criminal Justice was was held from 12 April to 19 April 2015?

  1. Washington, US

  2. Doha, Qatar

  3. New Delhi, India

  4. Berlin, Germany

Answer: B

Q:22 Where was the high level defence talks between India and South Korea ware held on 18 April 2015?

  1. New Delhi

  2. Seoul

  3. Gandhinagar

  4. Incheon

Answer: B

Q:23 Which start-up firm was acquired by the car rental firm Carzonrent India on 20 April 2015?

  1. Uber

  2. Ola Cabs

  3. Ridingo

  4. Ridlr

Answer: C

Q:24 Which Bank launched the payment service Tap-n-Pay on 21 April 2015?

  1. State Bank of India

  2. Axis Bank

  3. ICICI Bank

  4. Union Bank of India

Answer: C

Q:25 Union Finance Ministry retained the rate of interest for General Provident Fund(GPF) and other related schemes for the year 2015-16 at

  1. 7.8 percent

  2. 8.25 percent

  3. 8.7 percent

  4. 8.5 percent

Answer: C

Q:26 Railway Ministry on 22 April 2015 Launched a mobile application for paperless unreserved tickets. Name the application?

  1. Utsonmobile

  2. Ngpay

  3. IRCTCmobile

  4. Atom

Answer: A

Q:27 Consider the following amendments to justice (Amendment) Bill, 2014 that were approved by the Union Cabinet on 22 April 2015:

I. Clause 7 relating to trial of a person above the age of 21 years as an adult for committing any serious or heinous offence when the person was between the ages of 16-18 years has been removed

II. The period for inter-country adoption in case the child is not given for domestic adoption has been enhanced

Which is/are correct?

  1. Only I

  2. Only II

  3. Both I and II

  4. Neither I nor II

Answer: C

Q:28 Which Union Ministry on 22 April 2015 received the ISO 9001:2008 certification for its Quality management?

  1. Ministry of Science & Technology

  2. Ministry of Railways

  3. Ministry of Information & Broadcasting (Your Answer)

  4. Ministry of Human Resource Development

Answer: C

Q:29 Who on 23 April 2015 was sworn- in as the 19th Surgeon General of the United States?

  1. Vivek Murthy

  2. Boris D Lushniak

  3. Jamshed Bharucha

  4. Vijay Kumar

Answer: A

Q:30 Name the first women to be elected as Chief Executive Officer (CEO) and Chairman of The accounting firm KPMG on 22 April 2015.

  1. John Veihmeyer

  2. Michael Andrew

  3. Lynne Doughtie

  4. Magdalena Forsberg

Answer: C

Q:31 The Parliament of which country on 30 April 2015 passed a law to compensate the victims of an attack on AMIA jewish cultural center more than 20 years ago?

  1. Argentina

  2. Israel

  3. Iraq

  4. Brazil

Answer: A

Q:32 The Chief Minister of which state chaired the first meeting of the Sub-Group of Chief Ministers on Swachh Bharat Mission that was held on 30 April 2015 at NITI Aayog in New Delhi?

  1. Andhra Pradesh

  2. Bihar

  3. Telangana

  4. Gujarat

Answer: A