IBPS Clerks Exam Questions and Answers Date 27th Nov 2012 Paper

Doorsteptutor material for Bank-PO is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 120K)

IBPS Clerks Exam date: 27-11-2012

1) India recently signed an agreement with which of the following countries to end a long pending Border dispute?

1) Pakistan

2) China

3) Bhutan

4) Myanmar

5) Bangladesh

Ans – 5

2) ‘Financial inclusion ‘is the latest powerful tool adopted by Reserve Bank of India, to fulfill the basic objective of

1) Uplifting of population lying below the poverty line

2) Connecting every Indian to the Country’s Banking System

3) Ensuring bank finance to all the landless agriculturists

5) Inclusion of latest technology in Financial Sector of the Country

Ans – 2

3) The Prime Minister of India visited which of the following ‘ Least Developed Countries’ in Indian sub – continent in May 2011 and agreed to provide US & 2 billion as financial aid to it ?

1) Afghanistan

2) Nepal

3) Pakistan

4) Myanmar

5) Sri Lanka

Ans – 1

4) Who among the following is the Union Minister of Agriculture at present?

1) Sri A. k. Antony

2) Dr. Farooq Abdullah

3) Sri Jaipal S. Reddy

4) Sri Sharad Pawar

5) None of these

Ans – 4

5) Which of the following is the overall Literacy Rate of India (Census 2011) (Approximately)?

1) 68%

2) 70%

3) 74%

4) 78%

5) 82%

Ans – 3

6) Sri N. Ranga Swamy who took over as the Chief Minister of Pudhucherry after elections in 2011 belongs to which political parties?

1) CPM

2) BJP

3) BSP

4) All India N. R. Congress

5) SSP

Ans – 4

7) NPA in banking terminology denotes

1) New Para Banking Assets

2) Net Profitable Assets

3) Net Performing Assets

4) Non – Performing Assets

5) New Pension Act

Ans – 4

8) Space Agency of which of the following countries put GSAT – 12, a Communication Satellite in the orbit recently?

1) USA

2) France

3) China

4) India

5) Japan

Ans – 4

9) The top military bosses of which of the following nations recently resigned en mass to pave way for a Democratic Government in the nation?

1) Turkey

2) Myanmar

3) Pakistan

4) Afghanistan

5) None of these

Ans – 1

10) India won the President’s Cup Volley Ball tournaments final 2011 by defeating

1) Turkey

2) Russia

3) Tunisia

4) Kazakhstan

5) Ukrain

Ans – 3

11) Which of the following Awards has been given to ‘Gagan Narang ‘in 2011?

1) Kirti Chakra

2) Rajiv Gandhi Khel Ratna

3) Bharat Ratna

4) Arjun Award

5) Sportsman of the year 2010

Ans – 2

12) What does the letter ‘S ‘denote in the term ‘SEZ ‘as seen frequently in the financial news papers?

1) Small

2) Social

3) Secret

4) Secondary

5) Special

Ans – 5

13) Who has taken over as the new President of Singapore recently?

1) Tony Tan

2) Yoshihiko Noda

3) Lamine Diack

4) Recep Tayyip Erdogan

5) None of these

Ans – 1

IBPS (Clerk) Exam held on 11-12-2011

1 Shanti Swarup Batnagar Award is given for excelence in the field of _______?

A) Literature

B) Music

C) Sports

D) Science & technology

E) Social service

Ans- D

2. Raag Darbari’ is a famous book written in Hindi by ______?

A) Shri Amarkant

B) Shri Shrilal Shukla

C) Shri Nirmal Verma

D) Shri Harivansh Rai Bachan

E) Smt. Malti Joshi

Ans-B

3. Leila Lopes who was crowned Miss Universe recently is a citizen of _______?

A) USA

B) Britain

C) Brazil

D) India

E) Angola

Ans – E

4. Ms. Helle Thorning Schmidt is the first woman Prime Minister of _______?

A) Norway

B) Brazil

C) Denmark

D) Argentina

E) None of these

Ans – C

5. The 34th General Assembly of the International Organization for Standardization (ISO) was organized recently in ______?

A) London

B) New Delhi

C) Vienna

D) Milan

E) Stockholm

Ans-B

6. Who among the following is the author of the book “Last Man in the Tower”?

A) Vikramseth

B) KiranDesai

C) Shobha De

D) Chatan Bhagat

E) AravindAdiga

Ans-E

7. Which of the following days was proclaimed International Literacy Day” by UNESCO?

A) 8th September

B) 18th September

C) 18th Oct

D) 18th Oct

E) 28th Nov

Ans-A

8. Which of the following honorary rank is given to M.S.Dhoni in the Territorial Army?

A) Major General

B) Sergeant

C) Major

D) Lieutenant Colonel

E) Colonal

Ans-D

9 Who among the following is not a sports person?

A) Sania Mirza

B) Azim H.Premji

C) Leander peas

D) Ricky ponting

E) Rahul Dravid

Ans-B

10 Which of the following International events is associated with the game of car racing?

A) Twenty -20

B) FIFA World Cup

C) Dubai Open

D) Singapore Grandprix

E) Grand Master

Ans-D

11 Who among the following is a Golf Player and represents India in International events?

A) Mahesh Bhupathi

B) Pankaj Advani

C) Jee Milka Singh

D) Vijendra singh

E) Zaheer Khan

Ans-C

12 Which of the following is the name of India’s space launching vehicle?

A) Edusat

B) G-Sat

C) PSLV

D) Kalpana-1

E) HTPB

Ans-C

13 Which of the following awards has been given to Bragesh Mishra in 2011?

A) Padma Vibhusan

B) Bharat Ratna

C) Rajiv Gandhi Khel Ratna

D) Padmashri

E) Man of the year 2011

Ans-A

14 Who among the following is the author of the famous Russian Classic book” The Mother”?

A) Maxim Gorky

B) Vladimir Nabokov

C) Leo Tolstoy

D) Edgar Allam Poe

E) Nikita Khruschev

Ans-A

15 Who among the following is the President of a Russian country at present?

A) Ban -Ki moon

B) Pascal Lamy

C) Margaret Chan

D) Dmitry Medvedev

E) Kaushik Basu

Ans-D

IBPS Clerks Exam date: 4-12-2011

1. Which of the following awards is given for excellence in the field of Literature?

A) Dada Saheb Phalke Award

B) Shanti Swarup BhatnagarAward

C) Padma Bhushan

D) Nirja Bhanot Award

E) Pulitzer Prize

Ans-E

2. Which of the following countries is not a permanent member of UN Security Council?

A) China

B) India

C) Russia

D) France

E) U.S.A

Ans – B

3. India recently conducted joint naval exercise SLINEX II with which of the following countries?

A) Sri lanka

B) China

C) Japan

D) Bangladesh

E) Russia

Ans-A

4. As per the report by the U.S Agencies, which of the following countries was the largest purchaser of weapons in 2010?

A) China

B) India

C) Pakistan

D) Srilanka

E) Iran

Ans –B

5. Which of the following Social Welfare Schemes is launched by the Government of India?

A) Mid-day Meal Scheme

B) Jeevan Asha

C) Jeevan Bharti

D) Look east policy

E) Bharat Nirman

Ans – A

6. Which of the following awards was given to Mrs. Nilima Mishra recently?

A) Pulitzer prize

B) Ramon Magsaysay

C) Nobel Peace prize

D) Golden pen award

E) Kaliga Award

Ans- B

7. Mr. Mahinda Rajapaksa is the _____?

A) President of Srilanka

B) Prime Minister of Srilanka

C) President of Nepal

D) Prime Minister of Nepal

E) Foreign Minister of Fiji

Ans-A

8. Expand the term A L M __________?

A) Asset Liability Management

B) Asset Liability Maturity

C) Asset Liability Mismatch

D) Asset liability Manpower

E) Asset Liability Maintenance

Ans-A

9. Which of the following is the overall female literacy rate in India as per recent census?

A) 50%

B) 60%

C) 65%

D) 70%

E) 73%

Ans-C

10. What does the letter ‘L’ stands for in the term LAF commonly used?

A) Liquidity

B) Least

C) Liabilities

D) Long

E) Liquid

Ans –A

11. Thumba’ India’s Rocket Launching centre is located in _______?

A) Haryana

B) Maharashtra

C) Tamilnadu

D) Gujarat

E) Orissa

Ans- None of these

12. Mr. Tony Tan is the New President of ________?

A) China

B) Japan

C) Singapore

D) Hong Kong

E) North Korea

Ans – C

13. Which one of the following is observed as ‘World Food Day’?

A) 6th Nov

B) 16th Nov

C) 6th Oct

D) 16th Oct

E) 17th Jan

Ans- D

14. Which of the following books is written by Sunil Gavaskar?

A) A Brief History of Time

B) A Sence of Time

C) Sunny Days

D) Half A Life

E) Great Expectations

Ans –C

15. Who among the following players got Honorary Rank of Lt. Colonel in the Territorial Army of India?

A) Rahul Dravid

B) Sachin Tendulkar

C) Abhinav Bindra

D) Leander Paes

E) Gagan Narang

Ans-C

Developed by: