Question Bank & Answer Key of Fundamental of Computers Part 4

Glide to success with Doorsteptutor material for Bank-PO : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 93K)

55. Chief component of first-generation computer was

a. Transistors

b. Vacuum Tubes and Valves

c. Integrated Circuits

d. None of above

Answer : B

56. FORTRAN is

a. File Translation

b. Format Translation

c. Formula Translation

d. Floppy Translation

Answer : C

57. EEPROM stands for

a. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory

b. Easily Erasable Programmable Read Only Memory

c. Electronic Erasable Programmable Read Only Memory

d. None of the above

Answer : C

58. Second Generation computers were developed during

a. 1949 to 1955

b. 1956 to 1965

c. 1965 to 1970

d. 1970 to 1990

Answer : B

59. The computer size was very large in

a. First Generation

b. Second Generation

c. Third Generation

d. Fourth Generation

Answer : A

60. Microprocessors as switching devices are for which generation computers

a. First Generation

b. Second Generation

c. Third Generation

d. Fourth Generation

Answer : D

61. Which of the following devices can be sued to directly image printed text?

a. OCR

b. OMR

c. MICR

d. All of above

Answer : A

62. The output quality of a printer is measured by

a. Dot per inch

b. Dot per sq. inch

c. Dots printed per unit time

d. All of above

Answer : B

63. In analogue computer

a. Input is first converted to digital form

b. Input is never converted to digital form

c. Output is displayed in digital form

d. All of above

Answer : B

64. In latest generation computers, the instructions are executed

a. Parallel only

b. Sequentially only

c. Both sequentially and parallel

d. All of above

Answer : C

65. Who designed the first electronics computer – ENIAC?

a. Van-Neumann

b. Joseph M. Jacquard

c. J. Presper Eckert and John W Mauchly

d. All of above

Answer : C

66. Who invented the high level language “C”?

a. Dennis M. Ritchie

b. Niklaus Writh

c. Seymour Papert

d. Donald Kunth

Answer : A

67. Personnel who design, program, operate and maintain computer equipment refers to

a. Console-operator

b. Programmer

c. Peopleware

d. System Analyst

Answer : C

68. When did arch rivals IBM and Apple Computers Inc. decide to join hands?

a. 1978

b. 1984

c. 1990

d. 1991

Answer : D

Developed by: