Multiple Choice Questions for General Studies Part 6

Q: 28 Consider the following statements with respect to World Economic Outlook (WEO)April 2015 Update that was released on 14 April 2015:

I. The report was released by International Monetary Fund (IMF)

II. India’s growth is projected to strengthen from 7.2% in 2014 to 7.5% in 2015 and 2016.

III. Global growth in 2015 will be driven by a rebound in advanced economies supported by the decline in oil prices.

Which is/are correct?

  1. I and II

  2. II and III

  3. I and III

  4. All of the above

Answer: D

Q:29 Researchers at Stanford University on April 2015 Created a smartphone battery that charges in only one minute. In this context, consider the following statements:

I. It is the first high-performance aluminum battery which is fast-charging, long-lasting and inexpensive.

II. It comprises of an aluminum anode, a graphite cathode and an ionic liquid electrolyte.

Which is/are incorrect?

  1. Only I

  2. Only II

  3. Both I and II

  4. Neither I nor II

Answer: D

Q:30 Name the foreign minister of Belarus who visited India from 14 April to 16 April 2015.

  1. Piotr Krauchanka

  2. Sergei Martynov

  3. Mikhail Khvostov

  4. Vladimir Makei

Answer: D

Q:1 Name the project that was launched by kerala Government on 19 April 2015 to end liquor abuse in the state

  1. Subodham

  2. Punarjani

  3. Battle against alcohol abuse

  4. None of the above

Answer: A

Q:2 Name the first woman who climbed the 8850 metre (29035 feet) Mount Everest summit twice in a week.

  1. Pasang Lhamu Sherpa

  2. Chhurim Sherpa

  3. Dandu Sherpa

  4. Tenzing Norgay Sherpa

Answer: B

Q:3 Who among the following Indian race walkers did not qualified for the 2016 Rio Olympics during the IAAF Race Walking Challenge at Rio Maiorin Portugal on 19 April 2015?

  1. Khushbir Kaur

  2. Manish Rawat

  3. Sandeep Kumar

  4. Lrfan Kolothum Thodi

Answer: D

Q:4 Name the state that on 17 April 2015 constituted a taskforce on agriculture development and poverty alleviation to address the issues.

  1. Bihar

  2. Jharkhand

  3. Maharashtra

  4. Jammu and Kashmir

Answer: C

Q:5 Who of the following was honoured with Outstanding Contribution to Cinema award at the 5th Asian Awards held at the Grosvenor House Hotel In London?

  1. Gurinder Chadha

  2. Shah Rukh Khan

  3. Amy Willerton

  4. Jackie Chan

Answer: B

Q:6 Who was elected as the general secretary of the Communist Party of India (Marxist) (CPI(M) On 19 April 2015?

  1. Harkishan Singh Surjeet

  2. Prakash Karat

  3. Sitaram Yechury

  4. Buddhaded Bhattacharjee

Answer: C

Q:7 Name the political party that on 19 April 2015 won the General Election of Finland.

  1. Centre Party

  2. Left-right coalition

  3. Social Democratic Party

  4. Euroskeptic Finns party

Answer: A

Q:8 Name the former Governor of Assam and three-time Chief Minister of Odisha who died on 21 April 2015 in Tirupati at the age of 89.

  1. Janaki Ballabh Patnaik

  2. Harekrushna Mahatab

  3. Biswanath Das

  4. Biren Mitra

Answer: A