Solved Political Science Expected MCQs for Bank PO (IBPS) Part – 3

23. Which of the above is/are classified under the Right to Freedom of Religion?

1. Prohibition of discrimination on grounds of religion

2. Freedom of conscience and free profession of religion.

3. Protection of culture of minorities.

4. Freedom to manage religious institution and affairs. Select the correct answer unsing the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 2 and 4 only

(d) 2, 3 and 4 only

Answer: c

24. With reference to Pitt’s Act of 1784, consider the following statements:

1. It laid down the foundations of Central administration in India.

2. It made the Governor General of Bengal as the Governor General of India.

3. It gave the British Government supreme control over the Company’s affairs and administration in India.

Which of the statements given above is/ are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) None

Answer: c

25. With reference to ‘Right to the Constitutional Remedies; consider the following statements;

1. An aggrieved person can approach the Supreme Court under ‘Right to Constitutional Remedies’ if any of the Constitutional Rights are violated.

2. Right to the Constitutional Remedies cannot be amended by the parliament. Which of the statements given above is /are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b

26. Which of the following strengthens Indian Federalism?

1. Rule of law

2. Written Constitution

3. Rigidity of Constitution

4. Emergency provision in the Constitution.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: c

27. With reference to Citizenship (Amendment Act 2015, consider the following statements:

1. Citizens of Pakistan or Bangladesh are eligible to apply for Overseas Citizenship of India

2. An overseas Citizens of India (OCI) cardholder can buy agricultural land or plantation properties

3. Persons of Indian Origin may be provided life-long visa just like Overseas Citizens of India

4. If a person renounces his obverse as citizenship their minor children and spouse can sully be the overseas citizen of India

Which of the statements given above is/are incorrect?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 4 only

(d) 1, 3 and 4 only

Answer: b

28. With reference to writs issues by the Supreme Court and High Courts in India consider the following statements:

1. The writ of Habeas Corpus can be issued against public authorities only

2. The writ of Mandamus cannot be issued against a private individual or body

3. The writ of Prohibition can be assayed only against judicial and quasi-judicial authorities

4. The writ of Certiorari is available against legislative bodies and private individuals

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 4 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 and 4 only

Answer: c

29. With reference to the Constituent Assembly consider the following statements:

1. Mahatma Gandhi was not a part of the assembly

2. Mohammad Ali Jinnah was part of the assembly however he did not head any committee

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: a

30. With reference to Directive principles of State policy, consider the following statements:

1. Directives addressed to State are found only in Part IV of the Constitution.

2. State Government’s refusal to follow Union Government’s direction for implementing DPSP constitutes as a ground to impose president’s rule which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b