Solved General Studies Expected MCQs for Bank PO (IBPS) Part – 1

Get top class preparation for competitive exams right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

Q 1. The custodian of the Constitution of Indians-

A. The Prime Minister of India

B. The Supreme Court of India

C. The President of India

D. The Parliament of India

Answer: B

Supreme Court of India

Q 2. Joint Sitting of both the Houses of the Parliament can be ordered by the President of India to consider a particular bill, if

(1) A bill is passed by one house is rejected by the other house.

(2) The amendments suggested by one house is not accepted by the house in which the bill has been originated.

(3) If the bill remains unpassed for more than six months.

Choose the correct answer using the codes given below:

A. 1 and 2

B. 2 and 3

C. Only 2

D. 1, 2, and 3

Answer: D

Joint Session of the Parliament of India

Q 3. In India, there is a Parliamentary System of Government because

A. The Lok Sabha or the House of the People is elected directly by the people

B. The Rajya Sabha or the Council of Ministers cannot be dissolved

C. The Council of Ministers is responsible to the House of the People

D. The Parliament can amend the Constitution of India

Answer: C

Parliamentary republic

Q 4. The major components of the Safe City Project are-

(1) The setting up of an Integrated Smart Control Room

(2) The setting up of Pink Out-Posts administered by women police

(3) Augmentation of existing UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik)

(4) Improving Street lighting in identified Hot Spot areas

(5) The setting up of Pink Toilets

Choose the correct answer using the codes given below:

A. 1 and 2 only

B. 2, 3, and 4

C. 1, 2, 4, and 5

D. 1, 3, and 5

Answer: C

The Times Of India

Q 5. In a joint session of both the Houses of the Parliament, a bill has to be passed by-

A. A three-fourths majority of the members present and voting

B. A simple majority of the members present and voting

C. An absolute majority of the Houses

D. A two-thirds majority of the Houses

Answer: B

Joint Session of the Parliament of India

Q 6. The Rural Entrepreneurship Awareness Development Yojana (READY) and the Attracting and Retaining Youth in Agriculture (ARYA) programmes have been launched with the aim-

A. To encourage vocational training and entrepreneurship development as part of the secondary education

B. To promote agriculture as the means of livelihood among the rural youth

C. To improve the quality of higher education through digital technologies

D. To achieve holistic empowerment of women through Community Development Programmes

Answer: B

Press Information Bureau

Q 7. The Legislative Assembly of Andhra Pradesh has unanimously passed the Kapu Reservation Bill, 2017 to provide 5 percent quota for

A. Primary Education and Higher Education

B. Jobs and Pension

C. Education and Employment

D. Water and Gas Subsidy

Answer: C

Q 8.Which among the following research organization has launched the National Agricultural Higher Education Project?

A. Central Agricultural Research Institute

B. National Centre for Agricultural Economics and Policy Research

C. Central Institute of Agricultural Engineering

D. Indian Council of Agricultural Research

Answer: D

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare

Q 9. In which of the following four states, the Sixth Schedule of the Indian Constitution deals with the administration and control of the Scheduled Areas and the Scheduled Tribes (STs)?

A. Manipur, Mizoram, Nagaland, and Tripura

B. Assam, Mizoram, Meghalaya, and Nagaland

C. Assam, Meghalaya, Mizoram, and Tripura

D. Assam, Arunachal Pradesh, Meghalaya, and Nagaland

Answer: C

Q 10. Which among the following is not the ground/grounds for disqualification of a person for being elected as a Member of the Parliament in India?

(1) If a person holds an office of profit under the State Government.

(2) If a person has voluntarily acquired the citizenship of a Foreign State.

(3) If a person is so disqualified under the Tenth Schedule.

(4) If a person has been detained under the Preventive Detention Law.

Choose the correct answer using the codes given below:

A. 1 and 2

B. 4 only

C. 3 only

D. 1, 2, and 4

Answer: B

The Anti-Defection Law Explained

Developed by: