Bank Probationary Officer (Bank Po) Questions and Answers Paper Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for Bank-PO : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 105K)

General Knowledge

1. Which country will introduce entrepreneur visa to encourage foreign nationals from India and elsewhere to catalyze the country’s economic recovery?

(a) US

(b) Britain

(c) France

(d) Denmark

(e) None of these

Answer: B

2. Name the state whose chief minister has said that the Armed Forces Special Powers Act can be withdrawn from some areas with a rider that the Army can step in again if the situation so warrants.

(a) Jammu and Kashmir

(b) Manipur

(c) Assam

(d) Mizoram

(e) None of these

Answer: A

3. Who among the following has won the Durand Cup held in New Delhi recently?

(a) JCT

(b) Chirag United

(c) East Bengal

(d) Mohun Bagan

(e) None of these

Answer: B

4. Name the Spanish world champion who won the Valencia Grand Prix in the final round of the world championship.

(a) Jorge Lorenzo

(b) Malcolm Campbell

(c) Enzo Ferrari

(d) Louis Chiron

(e) None of these

Answer: A

5. Which of the following is not correctly matched?

(a) Swiss Indoors – Roger Federer

(b) ATP Valencia Open – David Ferrer

(c) WTA tournament of Champion – Ana Ivanovic

(d) Questnet Open ITF Women’s – Nicha Lertpitak

(e) US Open 2010 – Roger Federer

Answer: E

6. Who is the author of the book World of All Human Rights?

(a) Harish Salve

(b) Santosh Hegde

(c) Arundhati Roy

(d) Soli J Sorabjee

(e) None of these

Answer: D

7. Name the Ethiopian legend who announced his retirement after dropping out of the New York City Marathon with a knee injury.

(a) Haile Gebreslassie

(b) Duncan Kibet

(c) James Kwambai

(d) Patrick Makau

(e) None of these

Answer: A

8. Name the deputy governor of RBI who retired recently after spending nearly 38 years there in various capacities during which she has had a stint in virtually every area of central banking.

(a) Mohan Rakesh

(b) Subir Gokarn

(c) Usha Thorat

(d) Shyamala Gopinath

(e) None of these

Answer: C

9. Name the person who has been honoured with the prestigious 2010 Intel Environment Award for his efforts to solve global safe drinking water and sanitation crises.

(a) Subir Bhomick

(b) Rajesh Shah

(c) Sundarlal Bahuguna

(d) Chandi Prasad

(e) None of these

Answer: B

10. The three-day India Economic Summit, organized by the Geneva-based World Economic Forum (WEF), November 14-17 was held in

(a) New Delhi

(b) Geneva

(c) Washington

(d) Brussels

(e) None of these

Answer: A

11. Name Myanmar’s celebrated pro-democracy leader and a political prisoner of global stature who was set free from house arrest in Yangon.

(a) Ne Win

(b) San Yu

(c) Maung

(d) Than Shwe

(e) None of these

Answer: E

12. The 10th Russia-India-China (RIC) meeting was held in

(a) Guilin (China)

(b) Beijing (China)

(c) Bangalore (India)

(d) Wuhan (China)

(e) None of these

Answer: D

13. Which of the following has been removed from the United Nations list of unresolved disputes, in a setback to Pakistan which has been asking the world body to intervene on the issue?

(a) Siachin

(b) Sir Creek

(c) Baglihar dam

(d) Jammu and Kashmir

(e) None of these

Answer: D

14. Which of the following has not been conferred Maharatna status by the Central government?

(a) ONGC

(b) IOC

(c) NTPC

(d) SAIL

(e) Railways

Answer: E

15. Who has been re-appointed as the prime minister of France?

(a) Dominique de Villepin

(b) Jean-Perre Raffarin

(c) Francois Fillon

(d) Lionel Jospin

(e) None of these

Answer: C

16. Who among the following became the first enlisted Sikh soldier in the US Army in more than two decades to complete basis training after getting a rare religious exemption for his turban and beard because the military requires his language skills?

(a) Kamaljeet Singh Kalsi

(b) Tejdeep Singh Rattan

(c) Bob Singh Dhillon

(d) Simran Preet Singh Lamba

(e) None of these

Answer: D

Developed by: